Labinski srednjoškolci uspješni na online natjecanju Dabar

Labinski srednjoškolci uspješni na online natjecanju Dabar

27.11.2020. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Međunarodno online natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja "Dabar" se u Hrvatskoj ove godine održalo jubilarni peti put i to u tjednu od 9.11. do 13.11. Srednja škola Mate Blažine Labin sudjelovala je ove godine po četvrti put, a sudjelovalo je 17 učenika različitih razreda i usmjerenja. Na razini Hrvatske u kategoriji GigaDabar sudjelovalo je 4396 srednjoškolaca.
Pet učenika labinske srednje škole ušlo je među 10% najboljih na razini države. To su redom David Vorano (2.f), Antonio Kuštra (3.e), Petar Dundara (3.e), Marko Krištofić (1.e) i Petar Vorano (2.f).


Na natjecanju su još sudjelovali Mateo Dobrić (4.f), Dilan Bašić (1.e), Noa Mikuljan (2.e), Tara Radović (4.o), Ivan Dundara (1.e), Natali Lazarić (4.o), David Sandić (1.e), Nikola Zupičić (1.e), Zoja Bošković Gobo (3.f), David Mišon (3.e), Sven Končić (3.e) i Filip Banak (1.e).

Dabar (originalni naziv Bebras) je međunarodna inicijativa koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima, nastavnicima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućio jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza problemskih i logičkih zadataka koje su napisali stručnjaci iz pedesetak zemalja. Ciljevi natjecanja su širenje i popularizacija računalstva i informatike, razvoj računalnog razmišljanja kod učenika i usporedba znanja iz područja računalnih znanosti i informacijskih tehnologija između učenika u Hrvatskoj i Svijetu.

Natjecanje se organizira u 5 kategorija:  za učenike 1. i 2. razreda OŠ - kategorija MikroDabar,  za učenike 3. i 4. razreda OŠ - kategorija MiliDabar,  za učenike 5. i 6 razreda OŠ - kategorija KiloDabar,  za učenike 7. i 8. razreda OŠ - kategorija MegaDabar i  za učenike svih razreda srednje škole - kategorija GigaDabar. Ove je godine u svim kategorijama  ukupno pristupilo 36.491 učenika.

Natjecanje se odvija online, u CARNETovom sustavu za online testiranje. Neovisno o kategoriji, učenici rješavaju 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta, a najveći broj bodova za svaki zadatak je 1 bod. Natjecatelji mogu koristiti papir i olovku kao dodatnu pomoć u rješavanju zadataka, međutim uporaba kalkulatora te drugih pomagala nije dozvoljena.

Pripremu i organizaciju natjecanja u Srednjoj školi Mate Blažine vodili su nastavnici Eler Diminić i Laura Kokot. Svi su učenici koji su sudjelovali (ispunili anketu i riješili test) ostvarili pravo na digitalnu značku i diplomu, a učenicima koji su ostvarili 10% najboljih rezultata dodijeljene su i posebne značke i diplome za izniman uspjeh.

Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga "Suradnici u učenju" uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNet-a, a natjecanje podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Službena stranica natjecanja u Hrvatskoj je OVDJE!

Ove je godine udruga "Suradnici u učenju“ organizirala prvo natjecanje iz računalnog razmišljanja za učitelje, nastavnike, stručne suradnike i ravnatelje - Dabroučitelj od 2.11. do 8.11. Natjecanje je organizirano u istom digitalnom okruženju kao i natjecanje za učenike, uz razliku da se na Dabroučitelju rješavalo 10 zadataka uz vremensko ograničenje od 30 minuta. Na natjecanju Dabroučitelj sudjelovale su dvije nastavnice Srednje škole Mate Blažine, Gabriela Dundara i Laura Kokot. Nastavnica Laura Kokot je svojim rezultatom ušla i u 10% najboljih među 477 sudionika na razini Hrvatske. Više o zadacima na ovogodišnjem Dabroučitelju 2020. OVDJE!

(Tekst i foto: Laura Kokot)


ssmbr.hr


natjecanje dabar dabar srednja škola mate blažina