Labinski srednjoškolci sudjelovali u Veneciji na predstavljanju projekta »Prvih 500 godina Marina Držića«

Labinski srednjoškolci sudjelovali u Veneciji na predstavljanju projekta »Prvih 500 godina Marina Držića«

23.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Srednjoškolci talijanske škole »Dante Alighieri«, Gimnazije, Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Pule i labinske škole Mate Blažine predstavili su u petak u Veneciji učenicima srednje škole »Marco Foscarini« projekt »Prvih 500 godina Marina Držića«. Talijanski učenici imali su priliku vidjeti sve faze projekta, odnosno dijelove iz talijansko-hrvatske predstave »Globalizacija na renesansni način« u kojoj je sudjelovalo 29 učenika. S ulomcima iz Držićevog »Dunda Maroja« upoznali su se kroz likove Pometa, Petrunjele, Laure i Uga Tedescha. U 16. stoljeće vratili su se kroz muziku, kostime i scenografiju Sienne, Firence i Dubrovnika.

Drugu fazu projekta prezentirali su gimnazijalci čiji je zadatak bio pronaći značajne Držićeve suvremenike. Među njima su se našli znanstvenik Marin Getaldić, filozof Franjo Petriš, senator Dubrovačke Republike Nikola Gučetić, pisac Nikola Nalješković i mnogi drugi. Za treću fazu projekta bili su zaduženi učenici Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn koji su na svojim platnima oživjeli likove iz djela »Dundo Maroje«.


Svaka od škola predstavila se prezentacijom u powerpointu, a istarski učenici posjetili su školsku knjižnicu u kojoj se čuva 20 tisuća starih knjiga i školski muzej fizike. Razgledali su i crkvu Svetog Ivana i Pavla sa spomen-pločom Marinu Držiću, koji je u njoj sahranjen.


Idejna je začetnica i voditeljica projekta o Marinu Držiću, koji je nastajao tijekom prošle školske godine, profesorica Elda Pliško Horvat iz škole »Dante Alighieri«.

 

Foto: Istarski učenici u klaustru škole ''''Marco Foscarini'''', bivšem samostanu

učenici srednjoškolci projekt venecija srednja škola mate blažine marin držić kultura