Labinski srednjoškolci ponovno uspješni na međunarodnom on line natjecanju Dabar | četvorica učenika među 10% najboljih u državi

Labinski srednjoškolci ponovno uspješni na međunarodnom on line natjecanju Dabar | četvorica učenika među 10% najboljih u državi

11.12.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Ove se godine natjecanje Dabar - međunarodno online natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja održalo u Hrvatskoj u tjednu od 12.11. do 16.11. Na razini Hrvatske u kategoriji GigaDabar sudjelovalo je 3 859 srednjoškolaca. Srednja škola Mate Blažine Labin sudjelovala je ove godine po drugi put, a natjecanje je u našoj školi provedeno 13.11. Sveukupno je sudjelovalo 18 učenika različitih razreda i usmjerenja. Čak 4 naša učenika je ušlo u 10% najboljih rezultata na razini države, i to redom Aleksandar Parenta, Marko Damjanić, Marko Paliska i Antonio Kuštra sa svojim mentorima Laurom Kokot i Elerom Diminićem.Dabar je međunarodna incijativa koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među nastavnicima, učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Izvrsno se nadovezuje na kurikularnu reformu kojom se potiče razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje.
Originalan naziv je Bebras, što u prijevodu znači dabar, a službena stranica međunarodnog natjecanja je .


Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Natjecanje je započelo 2004. u Litvi sa 779 učenika, a prvo natjecanje Dabar u Hrvatskoj održano je u studenom 2016. s 5624 sudionika. Već iduće godine, 2017. sudjelovalo je 15247učenika iz više od 450 škola.
Natjecanje se organizira u 5 kategorija:  za učenike 1. i 2. razreda OŠ,  za učenike 3. i 4. razreda OŠ,  za učenike 5. i 6 razreda OŠ,  za učenike 7. i 8. razreda OŠ i  za učenike svih razreda srednje škole.
Neovisno o kategoriji, učenici su ove godine rješavali dvanaest zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta.


Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga "Suradnici u učenju" uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNet-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Pripremu i organizaciju natjecanja u našoj školi vodili su nastavnici Eler Diminić i Laura Kokot. Svim učenicima koji su sudjelovali dodijeljene su diplome za sudjelovanje, a učenicima koji su ostvarili 10% najboljih rezultata dodijeljene su i posebne diplome za izvrstan uspjeh na međunarodnom natjecanju Dabar 2018.          

                          
(Tekst i foto: Laura Kokot, prof.)


ssmb.hr

dabar online natjecanje informatika Aleksandar Parenta Marko Damjanić Marko Paliska Antonio Kuštra eler diminić laura kokot