Labinski srednjoškolci okupljeni u dramskoj skupini `Arcobaleno` Zajednice Talijana boravili u Italiji

Labinski srednjoškolci okupljeni u dramskoj skupini `Arcobaleno` Zajednice Talijana boravili u Italiji

19.5.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Od 10. do 14. svibnja dramska skupina „Arcobaleno" labinske Zajednice Talijana, koju čine učenici Srednje škole Mate Blažine, i njezin voditelj Čedomir Ružić boravili su u Buccinu, u blizini Salerna, zajedno s dramskom skupinom „Orko" pazinske Srednje škole J. Dobrile i voditeljicom potonje Amneris Ružić.

 

 

Boravak je organizirala labinska Zajednica Talijana „Giuseppina Martinuzzi", koja je time omogućila obnovu međukulturne razmjene između labinske srednje škole i tamošnje prirodoslovne gimnazije „Assteas", odnosno između Labina i Buccina, koja je započela prije oko 12 godina, kada se skupina „Arcobaleno" prvi put predstavila u Buccinu. (ovaj put sudjelovalo 20 učenika ukupno)

 

 

-          Susret se održao zahvaljujući sredstvima što ih je labinskoj Zajednica Talijana odobrilo Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije. Daniela Mohorović, predsjednica Zajednice Talijana: „Projekt je u skladu s nastojanjima Zajednice Talijana da u svoje programe uključi što više mladih". Ponovni susret bila je želja i općinske uprave u Buccinu: (grado)načelnik Nicola Parisi, koji je na istoj dužnosti bio i tijekom prvog posjeta Buccinu labinske srednje škole i dramske skupine „Arcobaleno", pozvao je u srpnju 2012. ravnatelja Ružića na obnovu razmjene. Prema njegovim riječima, razmjena s Labinom jedna je od najboljih suradnji u kojima sudjeluje Buccino, a ta je općina, kaže Parisi, „pobratimljena s pola Europe". 

 

-          Prvog su dana učenici skupine „Arcobaleno" pripremili i izveli za svoje domaćine adaptaciju inače dvojezičnog djela Daniela Načinovića „La fiaba delle campane sommerse - Bajka o potonulim zvonima", a Pazinjani su izabrali Načinovićevu dramsko-scensku igru „Bašćanske ploče glas", koju su samo za ovu priliku preveli na talijanski... Glazbeno-scensku večer obogatila je dramska skupina gimnazije „Assteas". Programu je prisustvovao i Pasquale Via, koji je tijekom prvog susreta u Buccinu obnašao dužnost pročelnika za kulturu ove talijanske općine. 

 

-          Učenici su boravili u obiteljima, imali su priliku sudjelovati na nastavi zajedno sa svojim domaćinima, razgledali su, osim Buccina, svjetski poznato arheološko nalazište Pompeje, ali i otok Capri te Sorrento. Na putu za Buccino istarski su učenici razgledali i Perugiu.

 

-          Uzvratni posjet u Labinu trebao bi se održati u rujnu. Prema Ružiću, moguća je suradnja na europskim projektima (... odnosno na projektima koji se financiraju iz fondova EU-a). U labinskoj delegaciji bila je i Eni Modrušan, dogradonačelnica Grada Labina.

 

 

 

PR

 

 

čedomir ružić amneris ružić buccino dramska skupina arcobaleno predstava