Labinski srednjoškolci na 22. Nacionalnom zasjedanju Europskog parlamenta mladih (EPMH) u Zagrebu (galerija fotografija)

Labinski srednjoškolci na 22. Nacionalnom zasjedanju Europskog parlamenta mladih (EPMH) u Zagrebu (galerija fotografija)

27.10.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Na 22. Nacionalnom zasjedanju Europskog parlamenta mladih (EPMH) koje se održalo u Zagrebu od 22. do 25. listopada među sedamdesetak sudionika, srednjoškolaca iz deset škola Hrvatske i to iz Pule, Siska, Krapine, Osijeka, Zagreba, Grad Labin i Srednju školu Mate Blažine predstavljala su četiri učenika trećih i četvrtih razreda, među kojima su i predstavnici Gradskog vijeća mladih Grada Labina i to Irina Adamović, Mario Gigović, Matija Ilić i Marko Kuburić pod vodstvom profesorice Laure Kokot.

Ovo je bilo treće ovogodišnje zasjedanje EPMH-a i posljednje u ciklusu posvećenom 2009. kao Europskoj godini kreativnosti i inovacija. Glavni partner zasjedanja je bila Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, dok je labinskim učenicima potporu dao Grad Labin, Turistička zajednica Grada Labina te mesnica Vodopivec.

 

Naime, u ožujku ove godine održalo se 1. regionalno zasjedanje Europskog parlamenta mladih Hrvatske u Puli na kojem je Grad Labin i Srednju školu Mate Blažine predstavljalo šestero labinskih srednjoškolaca koji su zatim pozvani na Nacionalno zasjedanje EPMH u Zagreb. Europski parlament mladih Hrvatske je dio mreže od 32 nacionalna ogranka Europskog parlamenta mladih, koji djeluje diljem Europe s ciljem poticanja mladih na aktivno sudjelovanje u društvu. EPM je jedna od najvećih platformi za političku debatu, međukulturne susrete i razmjenu ideja mladeži u Europi.

 

Zasjedanje Europskog parlamenta mladih sastojalo se od tri dijela - Teambuildinga, rada u odborima (Committee Work) i Završne skupštine (General Assembly). Cjelokupni rad s učenicima se provodio na engleskom jeziku. Učenici su tijekom većeg dijela zasjedanja bili podijeljeni u osam različitih tematskih odbora, a svaki su odbor vodila dva voditelja (chairperson) čiji je zadatak bio rukovoditi radom odbora kroz sva tri dijela programa. Voditelji su iskusniji članovi EPM, u pravilu je u svakom odboru po jedan član EPMH i jedan gost iz inozemstva.

 

U četvrtak, 22. listopada održao se teambuilding čiji je zadatak bio bolje upoznavanje članova odbora, a sastojao se od niza igara, zadataka i mini - projekata.

 

Nakon teambuildinga učenici su se uputili u XV. Zagrebačku gimnaziju gdje se preostali dio dana te tijekom  subote odvijao rad u odborima. Članovi svakog odbora raspravljali su o svojoj temi, problemima i rješenjima, te na kraju rada po odborima to formirali u obliku rezolucije koju su predstavili idući dan.

 

U sklopu CroVillage svaka je škola imala svoj štand na kojem je između ostalog predstavila  grad iz kojeg dolazi. Svaki štand je uključivao tipična jela i pića tog dijela Hrvatske, turističke i druge promotivne materijale i sl. U nedjelju, 25. listopada održao se završni dio zasjedanja - Završna skupština u Hrvatskom saboru na kojoj je svaki odbor kroz parlamentarnu proceduru predstavio i branio svoju rezoluciju, odgovarao na upite ostalih sudionika, držao završne govore, te glasao o rezolucijama svih odbora. Zasjedanje je završilo pjesmom Imagine koju su zajedno otpjevali svi sudionici zasjedanja. 

 

Loredana Ružić Modrušan,

stručni suradnik za kulturu, informiranje i odnose s javnošću.

 

 

parlament mladih mladi sš mate blažine labin Irina Adamović Mario Gigović Matija Ilić Marko Kuburić laura kokot