Labinski srednjoškolci gradski vijećnici na jedan dan

Labinski srednjoškolci gradski vijećnici na jedan dan

18.2.2020. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

U četvrtak, 20. veljače 2020., u prostorijama Grada Labina (Narodni trg 11), održat će se Dan akcije,  središnja aktivnost projekta „Akcija za 5!“.

IKA-Istarska kulturna agencija provodi Akciju za 5!, u sklopu projekta „Društveno – kulturni centar Lamparna“ sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja „Kultura u centru – potpora razvoju javno – civilnog partnerstva u kulturi“, a koji će se provoditi do listopada 2020. godine u partnerstvu s Labin Art Expressom XXII i Gradom Labinom,  dok je izvoditelj akcije udruga Delta iz Rijeke.

Cilj Akcije za 5! je educirati srednjoškolce za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini kako bi se povećala razina aktivnog sudjelovanja u lokalnoj zajednici. U sklopu projekta, 70-ak učenika Srednje škole Mate Blažine iz Labina uz podršku mentora, osmišljava projekte na zadanu temu. Sadržajno će se projekti baviti temom medijske pismenosti. Svi sudionici, učenici i mentori, prethodno su educirani od strane udruge Delta za sam proces izrade projekta na temu medijske pismenosti.

Projektom „Akcija za 5!“ mladi između 14 i 19 godina na jedan dan će simulirati rad Gradskog vijeća (od pripreme projekata, debate, glasovanja) u središnjem događanju naziva Dan akcije. 

Učenici podijeljeni u grupe na jedan će se dan naći u ulozi gradskih službenika, pri čemu će u jutarnjem dijelu programa osmišljavati vlastite prijedloge, dok će poslijepodne svoj rad prezentirati, raspraviti i izglasati najbolji projekt. 

Tijekom jednog dana, šest grupa srednjoškolaca samostalno odlučuje o projektnoj ideji, razrađuje plan provedbe, piše projektni prijedlog i među sobom izglasava najbolji. 

Te projekte će predstaviti i među sobom odabrati jedan koji će se potom i realizirati.

Za realizaciju pobjedničkog projekta, Grad Labin će osigurati proračun u okviru kojega mladi planiraju svoje projekte, a najbolji će se realizirati uz pomoć predstavnika IKA-Istarske kulturne agencije i Labin Art Expressa XXII.   

Sedma grupa, novinarska, pratit će tijek aktivnosti u Danu akcije, te putem bloga i objava o svemu izvještavati javnost.


Zašto „medijska pismenost“?
Ovogodišnja tema Akcije za 5! mlade uči medijskoj pismenosti kroz koju će učenici razvijati vještine kritičkog razmišljanja, financijske pismenosti, donošenja odluka, ali i timskog rada, prezentiranja te retoričkih vještina.
Medijska pismenost nam omogućava da razumijemo, pravilno tumačimo i kritički vrednujemo sadržaje koji su nam predstavljeni kroz medije.  Smatra se jednom od najvažnijih kompetencija 21. stoljeća, a temelji se na komunikacijskim pravima koja proizlaze iz osnovnih ljudskih prava. Njenu važnost i priznanje na globalnoj razini potvrđuju i brojni nacionalni i međunarodni dokumenti koji se bave ljudskim pravima (UNESCO-va Deklaracija o medijskom odgoju, Povelja UN-a o ljudskim pravima, Konvencija UN-a o pravima djeteta i dr.).

Foto: LC Labin.com

srednjoškolci vijećnici na jedan dana akcija za 5 istarska kulturna agencija labin art express xxii grad labin udruga delta rijeka