LABINSKI POZITIVAC: IGOR DUNDARA, AKTIVIST I ORGANIZATOR KOJEČEGA Gradu treba ovakvih `luđaka` da ga probude

LABINSKI POZITIVAC: IGOR DUNDARA, AKTIVIST I ORGANIZATOR KOJEČEGA Gradu treba ovakvih  `luđaka` da ga probude

1.3.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Njega ćete teško  promašiti uputite li se na kakav društveni događaj u Labinu. Igor Dundara, 28-godišnji  student ekonomije, aktivist, zaljubljenik u sport i glazbu, spada u one pozitivce koje pogoni  želja da grad više učine - gradom. Ne vode se pritom, zamislite, logikom vlastitog interesa, već nekim unutrašnjim porivom, koji katkad i sami teško  znaju objasniti; jednostavno  im je, eto, stalo do više svakovrsne akcije u njihovoj inače  blago anesteziranoj sredini.

 

Mladi u kafićima

 

Elem, naš sugovornik volontira kao voditelj kluba mladih Club 21 u KUC-u Lamparna, potpredsjednik je gradskog  Savjeta mladih, tajnik Malonogometnog kluba Albona, organizator partyja elektronske glazbe, novinar internetskog  portala Crofutsal, suradnik  portala labin.com, član Građanske inicijative mladih Za novi Labin... I zadnje, no ne manje važno: nedavno ga je  Nacionalna zaklada za razvoj  civilnog društva nagradila kao  najboljeg aktivista u građanskim inicijativama mladih koje  traže referendum o izgradnji  Termoelektrane Plomin 3 na  ugljen. "Prikupio sam 1.600  potpisa od ukupno 2.600 na  Labinštini za raspisivanje referenduma, no Vlada nije uslišala naš zahtjev", kaže Igor te dodaje: "Smeta me da građane, gradi li se Rockwool ili Plomin 3, nitko ni za što ne pita, a valjda bi lokalno stanovništvo trebalo odlučivati o svome prostoru. Želim da ja, a sutra i moja djeca, ne živimo okruženi silnim dimnjacima, izloženi  zagađenju".

Zbog svega smo si i sami  krivi, veli, jer uvijek, zahvaćeni  sveprožimajućom apatijom, računamo da će netko drugi nešto odraditi za nas. "Razmišljamo da se ionako ništa ne može promijeniti, no nije baš tako; ako se složimo u lanac i nas 5.000 kaže "ne", onda valjda nešto i neće proći! Ali svi su u nekom strahu, netko čuva radno mjesto, drugi se boje iz drugih razloga...", veli naš subesjednik.

Ljuti ga nedostatak društvenog angažmana u njegovih  vršnjaka. "Mladima ekologija uglavnom nije ni u peti; važ-no im je da imaju svoje kafi-će, spremni su samo kritizirati, ali pričati je najlakše, teže se uhvatiti aktivizma".

Na lanjskim izborima bio je član liste za Gradsko vijeće, iznjedrene iz inicijative Za novi  Labin, no ta opcija nije prošla u lokalni parlament. "Željeli smo da se čuje i glas nas mladih, kad već generacija od 20 do 30 godina nema ništa osim kafića i Gradske knjižnice, ali tamo ne možemo partijati. Ciljali smo u vijeću izboriti se za naše programe kad već nekim, u svijetu uobičajenim, putem ne ide. Ovdje očito moraš biti u pravoj stranci da bi nešto dobio", objašnjava.

Žali za vremenima kada je Labin imao festivale Istra Rock, Labinmusic, Rabac Summer  te Sunrise; partyje na Golubjeri, Lamparnu s više koncerata. "Sve je nestalo, i to prvenstveno zbog izostanka potpore Grada, ne samo logističke, već i  financijske. Samouprava mora jače stati iza takvih manifestacija, to se radi zbog ovdašnjih  mladih i gostiju, pri čemu svi  profitiraju. Pula nam može biti dobar primjer s Dimension i  Outlook Festivalom te sličnim eventima".

 

Pogon na ljubav

 

- Nama nitko ne dolazi u grad ni zimi, ni ljeti. Labin Art Republiku ne posjećuju ni Labinjani, a čak i malo Gračišće okupi 20 tisuća ljudi  na smotri vina, primjećuje. Sebi je dopustio vjerovati da može popraviti stvari pa se trsi kroz organizaciju partyja Back2Rave, čija su četiri izdanja bila humanitarna, za pomoć teško bolesnim građanima.

"Doveli smo nekoliko svjetski priznatih DJ-a i producenata, na što sam ponosan". Na sportskom planu, pak, bio je dio organizatorskog tima Zimskog malonogometnog kupa, koji se pretvorio u futsal feštu te je očuvana tradicija ranije Zimske lige. "Uvijek me tjera ta vražja ljubav - prema glazbi, sportu... Tu nema racionalnog razloga, jer koliko sam vremena na sve potrošio, mogao sam odavno diplomirati.  Ali valjda treba ovakvih luđaka da bi se u Labinu nešto dogodilo", zaključuje Igor.

Igor RADIĆ

lamparna aktivist glas za zrak futsal igor dundara aktivizam back 2 rave organizacija