Labinski osnovnoškolci i srednjoškolci uspješni na županijskom natjecanju u vjeronauku

Labinski osnovnoškolci i srednjoškolci uspješni na županijskom natjecanju u vjeronauku

6.3.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Proteklog je ponedjeljka u žminjskoj Osnovnoj školi Vladimira Gortana održana vjeronaučna olimpijada odnosno županijsko natjecanja iz vjeronauka, a tema natjecanja bila je "Svjedoci Radosne vijesti u hrvatskom narodu".

Deset osnovnih škola

U kategoriji osnovnih škola natjecalo se deset ekipa iz deset istarskih osnovnih škola, a najboljim poznavateljima nauka o vjeri pokazala se ekipa umaške Osnovne škole Marije i Line u sastavu Lana Persiko, Laura Jeger, Filip Mikolčević i Elisa Simoni s mentorom Davorom Mirkovićem, koja je osvojila ukupno 68,25 bodova.

Na drugo mjesto plasirala se ekipa labinske Osnovne škole "Ivo Lola Ribar" koja je osvojila 52 boda. Labinska ekipa nastupila je u sastavu Patrik Vozila, Ivana Desović, Ivan Mohorović i Ema Ljuna s mentoricom Đeni Vojić. I treće su mjesto zauzeli Labinjani s 36,5 bodova, ali ovoga puta ekipa Osnovne škole Matije Vlačića u sastavu Dino Peruško, Lucia Leovac, Nicole Marie Tonelo i Antonio Martinčić, a predvođena mentoricom Tajanom Kovačić.

Natjecale su se još ekipe Osnovne škole Poreč, pulskih osnovnih škola Monte Zaro, Tone Peruška, Veli vrh i Kaštanjer, potom Osnovne škole Tar-Vabriga i barbanske Osnovne škole Jure Filipovića.

Samo tri srednje škole

U kategoriji srednjih škola natjecale su se samo tri ekipe iz tri istarske škole. Prvo je mjesto s 57 bodova zauzela ekipa Pazinskog kolegija - klasične gimnazije u sastavu Karin Sergo, Natalija Mališa, Magdalena Brezović i Laura Lunko s mentoricom Mihaelom Lovrić. Druge su s 33,75 bodova bile također Pazinke, polaznice Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u sastavu Katarina Levak, Ema Orbanić, Petra Tintor i Lucija Jelenić s mentoricom Loretom Rabar. Treće su mjesto, s 27,75 bodova, zauzeli polaznici labinske Srednje škole Mate Blažine u sastavu Valentina Kutnjak, Domagoj Josip Kubaj, Mirea Franković i Dominik Ivan Kubaj s mentorom Hrvojem Bolfanom.

U kulturnom dijelu programa sudjelovali su učenici škole domaćina s duhovnim zborskim pjesmama i učenici osnovne glazbene škole s klavirskim izvedbama. Uvodno su se nazočnima obratili ravnateljica žminjske škole Miranda Damijanić Roce, županijska pročelnica za obrazovanje Patricia Percan, žminjski općinski načelnik Željko Plavčić, predstojnik katehetskog ureda Luka Pranjić, te Ilija Jakovljević vicepostulator u kauzi postupka kanonizacije blaženog Miroslava Bulešića koji je prigodno govorio upravo o značaju blaženog Bulešića. Natjecateljima su prikazani dokumentarni filmovi o hrvatskim svecima i blaženicima. (A. DAGOSTIN)


natjecanje u vjeronauku vjeronauk srednja škola mate blažina oš matija vlačić oš ivo lola ribar