Labinski obrtnici: Filipović štrajkao glađu, Golja pozvao policiju (Audio)

Labinski obrtnici: Filipović štrajkao glađu, Golja pozvao policiju (Audio)

9.4.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Prema informacijama koje donosi portal Labin.info, nesuđeni predsjednik Sekcije trgovaca pri Udruženju obrtnika Labin Vilim Filipović jutros nije uspio nastaviti jučer započeti štrajk glađu, na koji se odlučio zbog činjenice da mu je uskraćen uvid u cjelokupnu zatraženu dokumentaciju Udruženja. Unatoč činjenici da je Udruženje javno i da bi svi dokumenti morali biti dostupni ne samo obrtnicima već i ostalim zainteresiranim građanima, tajnik Udruženja Arduino Golja odbio je prije desetak dana Filipoviću dati statut i ostale dokumente.

Filipović je inicirao potpisivanje peticije kojom se traži smjena Golje i predsjednika udruženja Remiđa Smokovića, a nezadovoljstvo labinskih obrtnika tinja već godinama zbog netransparentnosti rada, uključujući i iznos plaća dužnosnika te neaktivnosti udruženja. Zbog poremećenih odnosa u Udruženju na razini županijske Obrtničke komore dogovoreno je da se 11. travnja održi skupština, a 16. travnja zbor obrtnika, s time da u međuvremenu inspekcija Hrvatske obrtničke komore analizira rad i dokumentaciju labinskog Udruženja. To je i učinjeno jučer te se rezultati nadzora očekuju do petka.

Filipović je u međuvremenu ponovo odbijen u svojim zahtjevima te je jučer u 12.30 sati započeo štrajk glađu u prostoru Udruženja. Golja mu je kasnije osobno dao na uvid Statut Udruženja, ali ne i zapisnik sa sjednice Upravnog odbora od 28. ožujka niti ostalu dokumentaciju koju Filipović traži u ime potpisnika peticije. Osim lokalnih novinara, nitko se nije pojavljivao u prostorima Udruženja, kako iz Upravnog odbora, tako ni iz gradskih struktura. Oko 19.30 sati Smoković i Golja pozvali su policiju i tražili da Filipovića izbace iz prostorija Udruženja obrtnika Labin, što policija ipak nije učinila.

 

Potom su Smoković i Golja pozvali zaštitare "Sigurnosti Belušić" kako bi oni izbacili Filipovića. U trenutku kada je Filipović otišao u toalet zaštitari su mu ispred nosa zaključali ulazna vrata i nisu ga pustili više unutra. Potom je policiju pozvao Filipović kako bi mogao uzeti svoje stvari te su policajac i zaštitar iznijeli stvari. U Udruženju su ostala tri zaštitara, a Filipović je prenoćio u automobilu ispred prostora. Ujutro, međutim, nije uspio ponovo ući u Udruženje, jer se ni tajnik udruženja Golja ni tajnica Dorina Blašković nisu pojavili na poslu.

 

Neslužbeno se doznaje da su je započele jučer u 9 sati. Njihov dolazak najavio je Šaina na konferenciji za novinare u četvrtak, a županijska obrtnička komora pozvala ih je kako bi se otklonila svaka sumnja u pristranost kontrole materijalno-financijskog i statutarnog poslovanja labinske udruge.
Filipović ih je u radu nakratko omeo zajedno s obrtnikom Adrianom Kiršićem, koji prikuplja informacije za svoju internetsku stranicu. Dvije djelatnice HOK-a kazale su im da ne mogu davati izjave prije obavljenog posla i zamolile da ih ne prekidaju u radu. Nakon toga su Filipović i Kiršić izašli iz prostorije, da bi Filipović sjeo na stolicu u susjednoj sobi s namjerom da ondje ostane pod svaku cijenu dok ne bude udovoljeno njegovom zahtjevu.
Skupština udruge sazvana je za petak, 11. travnja u 18 sati. Tada se može očekivati rasprava o rezultatima kontrole poslovanja, a konačni rasplet očekuje se na zboru obrtnika predviđenom za 16. travnja.

Glas Istre

Filipović je u izjavi za Radio Labin poručio (Prilog Vilim Filipović) Kao što je već spomenuto u uredu Udruženja danas nije bilo nikoga stoga nismo bili u mogućnosti kontaktirati tajnika i predsjednika za komentar.

Vilim Filipović Labinski obrtici Udruga obrtnika HOK peticija malverzacije podmetanja gospodarstvo Labin Udruženje obrtnika štrajk glađu