LABINSKI LIJEČNIK UPUTIO PREMIJERU MILANOVIĆU OTVORENO PISMO O NOVOJ TERMOELEKTRANI U PLOMINU / Mohorović: Nameće nam se ugljen

LABINSKI LIJEČNIK UPUTIO PREMIJERU MILANOVIĆU OTVORENO PISMO O NOVOJ TERMOELEKTRANI U PLOMINU / Mohorović: Nameće nam se ugljen

22.10.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Labinski liječnik prim. dr. sc. Lucijan Mohorović uputio je jučer premijeru Milanoviću otvoreno pismo o TE Plomin 3. U uvodu naglašava "velike propuste Ministarstva gospodarstva, Ministarstva za zaštitu okoliša i prirode, ali i Ministarstva uprave, koji ne poštuju obveze koje je RH preuzela potpisivanjem Aarhuške konvencije, koja osigurava prava građana na suodlučivanje u pitanjima zaštite okoliša i zdravlja u svom životnom prostoru na razini Skupštine Istarske županije, tako i pravo na izjašnjavanja građana referendumom".

- Diverzifikacija energenata i nacionalni interesi ključne su riječi stratega energetskih planova razvoja, koje nažalost zlorabe određene interesne skupine.

Zbog ignoriranja trenda EU-a, koja odlučno odbacuje ulaganja u nove termoelektrane na ugljen određene interesne skupine iz spasonosnih razloga nameću još jednu TE Plomin 3 na uvozni ugljen. Skupo ćemo plaćati cijenu ugroženog zdravlja, prirode i okoliša i skladnog održivog razvoja. RH će, ulaganjem kapitala strateškog partnera, koristeći uvozni ugljen, ali pogotovo moja Labinština i Istra sa susjedima i Kvarnerskim zaljevom, imati neprocjenjive štete. Aktualnosti radi, podsjećam da sam u lipnju 2000. kao predsjednik Odbora za zaštitu okoliša Labina, vijećnik Skupštine Istarske županije i član Odbora za zaštitu okoliša Skupštine IŽ, dijelio nade i povjerenje u Vladu pokojnog Ivice Račana, očekujući od novog ustroja vlasti, prvenstveno od Sabora, Vlade i sudbene vlasti, shodno predizbornim obećanjima, da budu dosljedni u zaštiti principa pravne države, kao i postupanju po zakonima pravne države u kojoj Labinština i Istra ne smiju biti izuzetak niti biti žrtvovane u cilju tzv. Nacionalnog interesa, piše Mohorović.

K. S. R.

lucijan mohorović milanović politika ugljen te plomin plomin te plomin 3