Labinski gradski orkestar na 35. susretu puhačkih orkestara Istre

Labinski gradski orkestar na 35. susretu puhačkih orkestara Istre

30.5.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Glazba

Buje su prvi put bile domaćin Susreta puhačkih orkestara Istre, koji je u svom 35. izdanju okupio 21 limenu glazbu i puhački orkestar iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Više od 1.100 svirača svih generacija publici se najprije predstavilo u defileu duž Istarske ulice sve do središnjeg Trga Josipa Broza Tita.

Svaki je od sudionika izveo po jednu skladbu koja se skladno nadovezivala na onu sljedeću. Na trgu su zatim izveli državne himne – hrvatsku Puhački orkestar grada Pule pod ravnanjem Branka Okmace, slovensku orkestri iz Mareziga i Pirana predvođeni Borisom Babićem i Iztokom Babnikom, a talijansku domaćini iz limene glazbe Zajednice Talijana Buje s dirigentom Corradom Morattom.

Veliko slavlje zajedništva i amaterskog glazbenog stvaralaštva u punom se sjaju pokazalo kad su se glazbari ispremiješali, posložili prema instrumentima koje sviraju i na čelu s Morattom ujedinili u moćnoj i dojmljivoj izvedbi skladbi «Buje» pokojnog maestra Josipa Pina Voka koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti limenih glazbi Bujštine, «San Carlo» i istarske svečane pjesme «Krasna zemljo», uz čije je zvukove i razvijena zastava Susreta.

Okupljenima su srdačnu dobrodošlicu na sva tri jezika poželjeli gradonačelnik Edi Andreašić i predsjednica bujskog ZT-a Lionella Pausin Acquavita, koji su podsjetili na dugogodišnju tradiciju limenih glazbi u Bujama, započetu daleke 1841. godine, s vrhuncima poput osnivanja Filharmonijskog društva s vlastitim statutom 1884. godine.

Na prijeteće oblake se nitko nije obazirao, pa rezervni plan za slučaj kiše – premještanje manifestacije u kinodvoranu, ni u jednom trenutku nije spomenut. Glazbom je tako ispunjen i Trg slobode u starogradskoj jezgri, a posjetitelji su uspinjući se do njega imali prigodu primijetiti simpatičan detalj - limeni su muzički instrumenti bili obavezna dekoracija gotovo svih izloga!

U sugestivnom su ambijentu orkestri i limene glazbe u parovima dolazili na pozornicu, jedan po jedan izvodeći svoj 10-minutni program, koji su najavljivali voditelji Jessica Acquavita i Gerald Brozolo.

Repertoar je bio raznolik, uglavnom u znaku veselog raspoloženja, i na momente iznenađujuć, od Piazzolinog "Libertanga", Kabiljove «Jalte, Jalte», Morriconea i Čajkovskog, do melodija Istre i Kvarnera, Abbe, Santane, «Glorije» Umbeta Tozzija i «The final countdown» nekad popularnih švedskih hard rockera Europe.

Osim spomenutih, nastupili su još limene glazbe KUD-a Višnjan i KUD-a Kaštelir-Labinci (dirigent Elvis Soldatić), Mon Perin iz Bala (Domenico Malusa), Glazbenog društva Sokol iz Buzeta (Manuel Černeka), KUD-a Istarski željezničar iz Roča (Albert Zornada), Pazin (Robert Rosanda), Rovinj (Giuseppe Bartoli) te ZT-a Vižinada (Klaudio Žigante), koja će biti domaćin idućeg susreta.

Pod nazivom «puhački orkestar» svirali su Naša sloga iz Babići (Denis Modrušan), koji je i inicijator ove lijepe manifestacije, zatim onaj grada Labina (Franko Ružić), Breg iz Doline (Maurizio Codrich), Izola (Mirko Orlač), Lovran (Miodrag Kašić), Porečki delfini (Dušan Bačac), Glazbenog društva Špinčići iz Kastva (Goran Prša), KUD-a Matka Laginje iz Sv. Lovreča (Petar Janko) te Društvo Goriški pihalni orkester iz Nove Gorice (Sandi Cej).

Koncertiranju je uslijedilo druženje uz riječki Company band do kasno u noć. Uspješnu organizaciju jubilarnog susreta susreta potpisuje bujski ZT u suradnji s Gradom i lokalnom Turističkom zajednicom, a pod pokroviteljstvom Istarske županije i Talijanske unije. Svoj su doprinos dali i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva, koji su vrlo profesionalno «očistili» grad od automobila, Pučko otvoreno učilište i brojni sponzori. (K. FLEGAR)

 

Foto: Puhački orkestar grada Labina

 

puhački orkestar buje franko ružić susret puhačkih orkestara