Labinske maškare objesile grešnog pusta Plinija Fumadora! (Galerija fotografija)

Labinske maškare objesile grešnog pusta Plinija Fumadora! (Galerija fotografija)

24.1.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Zabava

Nešto poslije 13 sati labinske su maškare na Crću u starom gradu preuzele vlast nad Labinom u narednih 40 dana nakon što je dogradonačelnica Liliana Vale gradski ključ predala novog gradonačelniku Obami i njegovoj dražesnoj supruzi, zaželivši im da u tom razdoblju ostvare sve što su poželjeli, odnosno obećali puku. Nakon toga je, pod optužbom da je kriv za sve probleme u Labinu i Hrvatskoj u protekloj godini, na pročelje gradske palače obješen grešni pust Plinijo Fumador, koji će, kako je najavio popularni Pipica, zbog toga biti spaljen na kraju pokladnih svečanosti.

Prije toga na trgu pred uobičajeno malo znatiželjnika na improviziranoj tribini o aktualnim problemima u Hrvata, govorio je četvoročlani Pusni senat, iliti Sveto Trojstvo, spomenuvši uz ostalo nezaposlenost, zabranu pušenja, krizu, ali i zahladnjele odnose između Slovenije i Hrvatske. Jedan od njih došapnuo je okupljenima da se nalazi u zatvoru zbog pljačke u privatizaciji, ali da ga je na dopust pustio ministar Šimonović, kako bi mogao sudjelovati na maskiranom ludovanju. Dobro raspoloženi po prvi su put otpjevali svoju novu pjesmu posvećoj nevoljama Hrvatske oko ulaska u Europsku Uniju.

Osnovni veseli i opuštajući ton svečanosti u povodu smjene vlasti na ljepšem starogradskom trgu, osim domaćina okupljenog u "Labinskoj kompaniji-domoćoj folšariji", dalo je više od 200 odlično organiziranih maškara iz Rijeke, Šapjana, Zameta, Delnica, nezaobilaznih i atraktivnih zvončara, kojima je gostovanje u Labinu i potom u drugim dijelovima Labinšćine bila jedna od proba pred skoru veliki i tradicionalnu feštu pokladnih grupa u Rijeci. (MM)

 

Foto: Marijan Milevoj, Barkun

maškare plinije fumador pust labinjonska kompanija domoća folšarija darko batelić pipica darko batelić pipica lilijana vale