[Labinske maškare] Luda zabava po ludom vremenu

[Labinske maškare] Luda zabava po ludom vremenu

9.2.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

Po vremenskim uvjetima koji se mogu nazvati karnevalski ludima, jer se snježna mećava smjenjivala sa sunčanim razdobljima, danas je održan mimohod maškara od Katura do centra Labina, a organizirala ga je maškarana skupina "Labinjonska kompanija - domoća folšarija".

Gradom je prošla povorka od 500-tinjak maškara, a pratilo ju je približno dvostruko više građana. Na čelu je išao Gradski orkestar pod dirigentskom palicom aktualnog pokladnog gradonačelnika Eura Laube - Keka, a za njima Labinske mažoretkinje, mališani iz Dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac" sa svojim mamama, članovi Likovne radionice "Točkica" Potpićan, plasači "Coll Stepa" te učenici OŠ "Ivo Lola Ribar" i OŠ Matije Vlačića. Budući da ova druga škola ove godine slabi 50. obljetnicu, učenici su se maskirali u svijeće oko rođendanske torte.

Slijedili su domaćini, članovi "Folšarije" odjeveni u "Pijan - iste" s alegorijskim kolima u obliku klavira na kojima je jedan od njih strastveno "svirao" klasična glazbena djela . Iza njih su plesale pazinske Bijele maškare iz Heka, pa Štrupfovi iz Koromačna, "vajk našiškani" frizeri iz Kožljaka i Šušnjevice, Škoti iz Čepića s kolima u obliku dvorca, labinski "Farbuti" sa zombijskim partijem nakon lanjskog smaka svijeta, maškare iz Voloskog maskirane u Pakistance s kolima u obliku slona, a na začelju se dobro zabavljale maškare iz Lovrana i Lignja sa svojim pogrebnim poduzećem "Veseli počinak".

- Dokazano je da postojimo, poručile su građanstvu kožljansko - sušnjevičke maškare i time okončale medijska nagađanja o tome da zapravo ne postoje i da se neće pojaviti u povorci. Štrupfovi i "Farabuti" natjecali su se tko će sa svojih alegorijskih kola puštati bolju glazbu za ples. I možda je kod zombija "Farabuta" malo bolje drmalo, ali su zato Štrmupfovi dijelili kuhano vino.

Druženje se s labinskih ulica premjestilo u Nedešćinu gdje je održan maskenbal. (Napisao i snimio R. SELAN)

Maškare krenule iz Fakini

Vesela maškarana povorka koja je danas poslijepodne iz sela Fakini trebala krenuti selima Pazinskog polja gotovo je završila putešestvije i prije nego je krenula jer je neposlušna žeravica s velikog ognja oko kojeg su se dotad grijale brojne maškare maštovito odjevene u Popaje i Olive odletjela u zrak i pala točno na slamnati krov velikih alegorijskih kola koja su predstavljala Popajev ljetnikovac.

Brza i efikasna intervencija jednog od spretnih organizatora koji je vodom ugasio omanji plamen spriječila je da dođe do opasne situacije, pa je obilazak mogao početi: Ciburi - Veli Ježenj - Mali Ježenj - Munci - Grubiši - Heki - Fakini. U svakom su ih selu dočekali gostoljubivi mještani, a s povratkom u Fakine dočekala ih je topla večera, a zatim i fešta.

- Tradicija maškara u Fakinima i Jurešima uz povremene pauze duga je više desetljeća, kaže simpatična šefica lokalnih maškara Martina Krizmanić dodajući da su se ove godine potrudili nadmašiti lanjski "Oktoberfest", pa su u dva tjedna sagradili četiri alegorijska kola koja predstavljaju već spomenuti ljetnikovac, konzervu špinata, Popajevu barku te mornarske mišiće na podlakticama s istetoviranim sidrima.

Dvjestotinjak maškara prije samog je polaska pozdravio pazinski gradonačelnik Renato Krulčić zaželivši im veselu proslavu tijekom dana, kao i tijekom pusnog utorka kada će obići susjedne Belce, Šuškale, Pilate, Mačiće, Šepčiće, Jelenčiće i Bortule te zapaliti pusta. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)

 

maškare snijeg lain zabava vrijeme