LABINSKE ISKRICE: Priredbe javne – financiranje tajno!

LABINSKE ISKRICE: Priredbe javne – financiranje tajno!

29.7.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Kultura

Koliko osjećaj moći i nedodirljivosti ponese javne službenike potvrđuje i Loredana Ružić-Brezac, glasnogovornica Grada Labina i službeni suradnik za kulturu, koja je, nezadovoljna mojim pisanjem o “nepodopštinama” oko United Festivala vrlo osornim tonom u telefonskom razgovoru odgovorila da će naši odnosi ubuduće biti strogo službeni.

Ne smatrajući ih ni dosad drugačijim, ali istodobno i prijateljskim i korektnim, zamolio sam je da mi dostavi financijski program Labin Art Republike, na što je uzvratila neka se obratim koordinatorici projekta Liliani Vale, ujedno dogradonačelnici Grada Labina, koja na svom mjestu zajednice ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Labin, u kojem dobiva i plaću, nije bila već tri godine, odnosno od kada je došla na to političko mjesto.

 

Odgovorivši joj da zbog čega onda Grad ima to radno mjesto, gospođa Loredana se udobrovoljila, rekavši mi da ću traženi odgovor, koji je inače javni dokument, dobiti u roku od nekoliko dana. Od tada je prošlo gotovo tjedan dana, ali od njega ni traga ni glasa, kao što više od Grada nisam dobivao uobičajene najave skupova.

 

Uskraćivanje informacija o potrošnji javnog, proračunskog novca za spomenuta kulturna događanja i ponašanje glasnogovornice Grada Labina je vjerojatno samo praćenje volje labinskog gradonačelnika Tulija Demetlike, koji novinare dijeli na dobre i zločeste, odnosno problematične. Uskraćivanje javne informacije novinarima koji nisu nekome po volji samo je pokazivanje da se neke javne i političke lekcije još nisu uspjele svladati.

Skrivanje podataka ide na ruku onima koji smatraju da ima razloga za takvo ponašanje, odnosno za sumnju da se nešto nečasno odvijalo prilikom trošenja tog novca, o čemu se najviše brujalo nakon održavanja dugo najavljivanog koncerta Vlatka Stefanovskog, za kojeg je labinski organizator od Grada unaprijed dobio 65 tisuća kuna.

 

Na riječi koordinatorice projekta Liliane Vale, koja je izjavila da će organizator i njihov partner morati sada vratiti taj novac, umjesnije je pitanje kako im se uopće novac mogao dati unaprijed?! Sada se  spominje i da je za komercijalni koncert klapa na labinskog trgu Grad kao suorganizator iskeširao i do 150 tisuća, a zbog klapa Labinjanima je uskraćen ipak bliži Festival Melodije Istre i Kvarnera.

 

U javnosti također bruji podatak da se nedavni koncert Maksima Mrvice u župnoj crkvi platio iz gradskog proračuna, budući da su već potrošeni novci koje je Grad dao svom partneru za organiziranje gostovanja poznatog umjetnika u Labinu.

 

Sve to ne mora biti istina, kao ni govorkanja da su pritom padale i provizije, ali sve dok se novac građana troši iza njihovih leđa i bez ikakvog nadzora, mogu li se olako eliminirati takve sumnje?

 

I još nešto. Grad Labin ima već desetljećima Pučko otvoreno učilište, kojemu je, uz ostalo, u djelokrugu rada i održavanje kulturnih manifestacija. Čemu onda preskakanje te kulturne ustanove, koja bi na tim manifestacijama trebala i nešto zaraditi, a operativni posao u svoje ruke uzimaju gradski službenici, koji za to nisu plaćeni. Ukoliko jesu, zbog čega uporedno još uvijek postoji i skupo Pučko učilište? (M. MILEVOJ)

Loredana Ružić Brezac Labin Pučko otvoreno učilište Liliana Vale Marijan Milevoj LAR kultura