Labinska starogradska jezgra: Utjerivanje života

Labinska starogradska jezgra: Utjerivanje života

10.4.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN - Grad priprema javni natječaj kojim će poticati poduzetništvo i deficitarnim zanimanjima prepoloviti zakupninu za poslovne prostore za koje postoji slab ili nikakav interes. Četiri takva prostora nalaze se unutar starogradskih zidina, što znači da će njihova ionako najmanja cijena po četvornom metru u gradu, koja je iznosila 20 kuna, u buduće iznositi samo 10 kuna.

Jedan od njih je prostor namijenjen pizzeriji, koji je ostao slobodan nakon što se ugostitelj lani preselio u Mićo kafe na Titov trg. Tim potezom je posjet gostiju najmanje udvostručio, što dovoljno govori o starogradskoj jezgri: svi je žele vidjeti, svi joj se dive, ali živjeti i raditi u njoj, to je neka druga priča. Valja razlučiti jezgru od stroga grada jer su ljetos ugostiteljski objekti oko trga poslovali jako dobro zahvaljujući atraktivnosti prostora unutar zidina, a onaj jedan kafić u njemu uspijevao je biti rentabilan dok je trajala sezona, ali je na jesen morao staviti ključ u bravu i sada čeka da turizam ponovo uzme maha.

Grad se žilavo trudi da jezgra, u kojoj prebivalište ima 155 građana, ne postane grad duhova ili geto: ovdje se nalaze sud, muzej, gradska galerija, župna crkva, Malo kazalište, dječji vrtić, 10 obrta i 5 ateljea.

Ljeti ona postaje mjestom održavanja Labin Art Republike, glavnog sezonskog kulturnog programa. Kao žarište manifestacije nametnula se pozornica Kod špine, ali događanja se nastoje raspršiti na što više lokacija. Status kuća za odmor imaju 32 adrese, od čega je 12 u vlasništvu stranih državljana.

Isti je broj apartmana koji se iznajmljuju turistima. R. S.

labin stari grad nekretnine ugostiteljstvo apartmani kuće za odmor labin art republika