Labinska srednja škola Mate Blažina proslavila 60 godina rada: Marija maještra začinila jubilej

Labinska srednja škola Mate Blažina proslavila 60 godina rada: Marija maještra začinila jubilej

19.12.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

LABIN - Stora Marija maještra, koju je utjelovio učenik Mario Gigović, svojim je pogledom na nekadašnje i današnje obrazovanje začinila svečanost u povodu 60. obljetnice Srednje škole Mate Blažine, održanu jučer u labinskom kinu. »Mi se nismo tukli, smo imali samo radne akcije. Ma, izvinite, nije jos bio domjenak, jelda? Znaci, nisam zakasnila!«, kazivala je Marija, miješajući talijanski, hrvatski i cakavicu.

- Dođi, Cedo, dođi, ti si mi uvijek bio najbolji ucenik, kazi par rijeci, pozivala je aktualnog ravnatelja, ohrabrivana salvama smijeha iz publike.
- Umjesto govorancija, pustili smo učenicima da pričaju svojim djelima. Možemo biti ponosni na njih, rekao je ravnatelj Čedomir Ružić nakon 40-minutnog kulturno-umjetničkog programa koji su na vlastitu inicijativu priredili školarci. Predstavili su se dramska sekcija Flacius, potvrdivši, posebno kroz djelić predstave »Crna mloda od karbona«, da njeguje drevne običaje i tradiciju rudarenja, te školski pjevački zbor.


Istom je prilikom predstavljen prigodni spomen-DVD ove ustanove, koji njezinu bogatu povijest, stasanje generacija učenika, ali i profesora, prati kroz brojne tekstove, novinske članke, fotografije, videozapise te poveznice na web stranice.


- Ovim smo dokumentom školu htjeli približiti svima, kako njenim polaznicima i zaposlenicima, tako i roditeljima te institucijama i poduzećima koje nam pomažu. Posebnu zahvalu zavređuju sponzori, koji su nam dali ruku za nedavnog otpadanja žbuke sa stropa, dodao je ravnatelj.


U povijesnom osvrtu učenika Gigovića podvučene su četiri godine. Rudarsko-industrijska škola s nastavom na hrvatskom jeziku pokrenuta je 1946., a tri godine kasnije, u zgradi današnjeg centra, vrata je otvorio Rudarski tehnikum sa strojarskim te elektro usmjerenjem.


Posebno je važna i ''''''''54., kada je oformljena gimnazija, prva općeobrazovna škola, za što se velike zasluge pripisuju tadašnjem ravnatelju Stjepanu Matečiću. Tehnička škola, osnovana šest godina kasnije, bila je pak nositeljica privrednog i društvenog razboja Labinštine.


- Znamo, poput naših učitelja, da je ova škola na pravom putu, zaključio je Gigović, spominjući brojne postignute uspjehe na natjecanjima te sudjelovanja u međunarodnim projektima, odnosno razmjenama učenika i profesora.


Birano su o školi govorili Oleg Đaković, predstavnik riječke Agencije za odgoj i obrazovanje, te Vladimir Rosić, akademik s riječkog sveučilišta. Potonji, nekadašnji labinski učenik, podsjetio je da je ova škola bila druga u državi s nastavom na hrvatskom jeziku.
- Škola se ne prepoznaje po zgradi, nego po komunikaciji između učenika, profesora i okruženja, poručio je nadahnuti Rosić. Skupu se obratila i labinska dogradonačelnica Liliana Vale, istaknuvši dobru suradnju ove ustanove s Gradom.


Svečanost je nastavljena otvaranjem novog praktikuma za učenike kuharstva i ugostiteljstva, koji se uređivao gotovo dvije godine. Ondje su se ti đaci ovom prilikom iskazali počastivši svojim kulinarskim djelima nastavnike, umirovljene profesore i ostale uzvanike, kojima su prethodno podijeljena priznanja

I. RADIĆ

 

U izjavi za Radio Labin poručio je (Prilog Čedomir Ružić). Jučerašnju manifestaciju uveličali su otvaranjem novog praktiluma kulinarstava i ugostiteljskog posluživanja koji je bio prijeko potreban školi. (Čedomir Ružić 2.) Ravnatelj je naglasio kako će DVD izlaziti svake godine u obliku godišnjaka.

Izvor: Radio Labin 

Srednja škola Mate Blažine obrazovanje obljetnica Čedomir Ružić Mario Gigović Liliana Vale Stjepan Matejčić