LABINSKA PETROVA: Skromnije nego inače ali ipak raznovrsno

LABINSKA PETROVA: Skromnije nego inače ali ipak raznovrsno

5.7.2021. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

Labinjani su u subotu navečer u starom gradu ipak uspjeli nastaviti tradiciju proslave Petrove koja je prošle godine nakratko bila prekinuta zbog pandemije. Ovogodišnja fešta bila je nešto skromnija, bez glazbenih zvijezda i koncerta na trgu, ali ipak raznovrsna s domaćim glazbenim i ugostiteljskim snagama, a otvorena je i jedna izložba.


Umjetnost Damira Stojnića

Feštu je svojim koncertom otvorio Gradski orkestar, a zatim je ispred Narodnog muzeja otvorena izložba riječkog umjetnika Damira Stojnića, inače umjetničkog voditelja KUC-a Lamparna, pod nazivom "Ignisogrami" (ili crteži vatre) / Konflagracije (požar, ili propast svijeta, strašni sud)".


- Njegova umjetnost je pokušaj oslobađanja iz zatvora, u kojemu je zatočeno čovječanstvo, kao i od tiranije unaprijed programiranog determinizma. Kroz vlastito djelovanje on radi na transformaciji egzistencijalne tamnice u prostor slobode, rekao je u predgovoru David Nez.


Svoja su vrata otvorile i galerije u starom gradu, a kod Špine je organizirana predstava za djecu "Vitez željeznog srca" u izvedbi Teatra "Naranča" iz Pule. Na trgu je Udruga "Birikina" iz Pule, specijalizirana za rođendane, animaciju i druge nastupe, izvela predstavu "Volpina i vuk". Nakon predstave organizirane su i prave dječje radionice. Priliku za nastup dobio je i KUD Đulistan Bošnjačke nacionalne manjine.


Ove godine izostalo je zatvaranje trga pa se automobilima prometovalo čitavo vrijeme.


Popunjene terase

Na šetalištu San Marco svirali su sopci RKUD "Rudar" iz Raše i raško-pulski kvartet "Mistral". Istovremeno je na trgu posjetitelje zabavljao duo Aleksej i Olja. Dobro su bile popunjene trase Lože, Velo kafe, Pizeria Napoli i Rumore te restorana Kvarner jer se ugostiteljska ponuda nudila isključivo u otvorenim ugostiteljskim objektima koji inače rade na trgu i oko njega pa se ove godine nije sa štandova širio miris čevapa i pljeskavica.

Kod Špine je u kasnim večernjim satima održan i jazz koncert, a na mnogim lokacijama posjetitelje je zabavljao i ulični svirač Cile. Za humanitarnu crtu fešte pobrinule su se žene iz Udruge Mendula iz Nedešćine koje su organizirale humanitarnu lutriju za akciju "Djeci s ljubavlju 2", uz potporu TZ-a Grada Labina i LAG-a Istočna Istra.


Program održan na šest lokacija ipak je donio za svakoga ponešto, iako je izostala dosadašnja masovna posjeta koja, zbog covida, nije bila predviđena ni očekivana pa je fešta završila oko pola noći.


Branko Biočić


petrova labin pučka fešta korona covid 19