Labinprogres lakše diše

Labinprogres lakše diše

8.3.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

TPS Labinprogres, najveći proizvođač na Labinštini, trenutno, kako doznajemo od direktora Dorijana Knapića, bilježi dvostruko više narudžbi u autoindustriji u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kada je, doduše, zbog financijske krize imao i najmanje posla.

Pogon nešto lakše diše, no prodaja je još uvijek kudikamo manja u odnosu na 2007. i 2008. godinu. Tada je, naime, u ovoj tvrtki na Dubrovi koja, proizvodeći i poljoprivrednu mehanizaciju, djeluje u sklopu buzetske grupe Cimos, radilo 400-tinjak radnika, a danas posao nalazi njih 265.

Zahvaljujući blagom rastu, iznova je početkom prošlog mjeseca na dijelu proizvodnih kapaciteta uveden rad noću te subotom i nedjeljom. Otpuštanja nije bilo od ljeta (tek je nekolicina radnika umirovljena), a plaća, unatoč tome što je veliki pad prodaje automobila dobrano uzdrmao pogon, sve vrijeme nije kasnila. Prije godinu dana pisali smo o uvedenim prisilnim neradnim danima na razini Cimosa i postavljali pitanja o eventualnom privremenom zatvaranju pogona TPS-a.

U proizvodnji, pak, poljoprivrednih strojeva, koja zauzima 40 posto u ukupnim plasmanima tvornice, nema značajnijih promjena u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Na dodatni oprez, međutim, tjeraju aktualni prosvjedi seljaka i njihova borba za državne poticaje pred prodajnu sezonu poljoprivredne mehanizacije.

- Vrlo je teško procijeniti koliko će se sve ti prosvjedi odraziti na naše poslovanje. Pokušavamo se prodajnim akcijama probiti na nova tržišta, izvan granica bivše države. Nešto više plasiramo, primjerice, u Tursku. I na tržištu autodijelova, unutar Cimosa, ulažemo napore ne bismo li došli do novih poslova kod naših kupaca, rekao nam je direktor Knapić.

TPS proizvodi kućišta turbokompresora koji se ugrađuju u Volkswagenova, Audijeva i BMW-ova vozila. (I. RADIĆ)

 

proizvodnja kriza otkazi poslovanje tps labinprogres gospodarstvo cimos dorijano knapić