Labinjanka Nansi Tireli sad je i prava predsjednica Hrvatskih laburista

Labinjanka Nansi Tireli sad je i prava predsjednica Hrvatskih laburista

16.2.2015. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Politika

Hrvatski laburisti izabrali su za predsjednicu Nansi Tireli koja je punih sedam mjeseci vodila stranku kao vršiteljica dužnosti. Na izborima je sudjelovalo 186 delegata. Tireli je osvojila 117 glasova, dok su tri listića bila nevažeća. Uz nju je su za potpredsjednike izabrani Jaroslav Pecnik i Robert Greblečki, a za tajnika stranke Damir Hrdas. Članstvo je biralo između Nansi Tireli i Antuna Kapraljevića, koji je na kraju osvojio tek 66 glasova delegata. Laburisti nisu birali tek između dva kandidata već između dva oprečna smjera u kojima bi stranka u budućnosti trebala djelovati. Pobijedila je umjerena opcija koju predstavlja Tireli, dok je Kapraljević zastupao radikalniju politiku.

 

 

– Mislim da trebamo nastaviti s ovim što smo radili do sada. Dakle, pravednost, jednakost i borba za radnička prava te i dalje borba protiv korupcije i kriminala – poručila je Tireli članovima stranke uoči izbornog sabora, dok je Kapraljević pozivao da okrenu prema ljevici.

– Mi nastavljamo u istom smjeru, jedino skrećemo malo više ulijevo, znači određujemo se prema kapitalizmu, kapitalu i monetarnom suverenitetu RH. Konkretno, postajemo malo radikalnija ljevica – kaže Kapraljević koji poziva na odlučno “ne” prema mogućnosti koaliranja sa SDP-om. – Koaliranje sa strankama ljevice u svakom slučaju doći će u obzir u budućnosti. To nipošto nije SDP, pogotovo s Milanovićem na čelu. Orah ne znamo jesu li lijevi ili desni, Živi zid je desni, za Most ne znamo ni što su. Jedino se kao ljevica izjasnila Radnička fronta i s njima vjerujem da ćemo napraviti nekakve dogovore u budućnosti – stajalište je Kapraljevića. Tireli je mnogo pragmatičnija i pomirljivija u stajalištima pa je istaknula da su postizborne koalicije moguće, ali pod uvjetom da nisu čista trgovina.

– Ono što bih ja voljela da se u Hrvatskoj dogodi jest da sve stranke iziđu na izbore samostalno, da se točno vidi tko kako kotira kod birača. Dakle, ako bi se ljevica uspjela ujediniti u tu jednu platformu s deset prioritetnih točaka i kad bi se uspio postići konsenzus, onda bismo koalirali – zaključuje Tireli o koaliranju nakon izbora.

 

Marina Šunjerga

 

Link

predsjednik laburisti nansi tireli politika