LABINJANKA NA ČELU TVORNICE U KOROMAČNU. Virna Višković Agušaj: Zašto se sramimo domaće proizvodnje?

LABINJANKA NA ČELU TVORNICE U KOROMAČNU. Virna Višković Agušaj: Zašto se sramimo domaće proizvodnje?

28.3.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Virna Višković Agušaj iz Labina, diplomirana inženjerka kemije, predsjednica je Uprave Holcima u Hrvatskoj, koji zapošljava tristotinjak radnika na deset lokacija u šest županija, u proizvodnji cementa, agregata, betona, specijalnih proizvoda i rješenja u građevini i poljoprivredi. Virna je i supruga i majka dvoje djece. Stariji sin je diplomirao prije nekoliko godina, radi i živi u Zagrebu, a mlađi je maturant u labinskoj gimnaziji i sprema se na studij u Zagreb. Suprug i ona nakon završenog studija i rada u Zagrebu, vratili su se u rodni Labin. Virna je diplomirala na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a u Holcimu se zaposlila na određeno vrijeme, 1999. godine, za potrebe projekta standardizacije u održavanju.


- Nakon tog prvog projekta, moj daljnji put bio je obrazovanje za procesnog inženjera kojeg tvornica tada nije imala. Godinu dana bila sam asistent tehničkom direktoru, kako bih upoznala sve aspekte rada u tvornici, a zatim sam godinu dana radila u Holcimovoj tvornici cementa u SAD-u. Tamo sam sudjelovala u obuci operatera, u smjenama sam radila nekoliko mjeseci kao operater, a najveći dio vremena sam se obučavala za procesnog inženjera. Kad sam se vratila u Hrvatsku, od 2002. do 2006. radila sam kao procesni inženjer, potom kao šef proizvodnje i pet godina nakon toga, 2011. postala sam direktorica tvornice, da bih 2014. godine preuzela i ulogu direktorice novoosnovanog Centra za inovacije i projekte. U siječnju 2017. imenovana sam predsjednicom Uprave Holcima u Hrvatskoj, a istovremeno sam vodila inovacije i razvoj u klasteru pet zemalja srednje Europe.


- Kakav je danas položaj tvrtke na domaćem i inozemnom tržištu?

- U zadnjih 20-ak godina prošli smo različita razdoblja, od velike potražnje za cementom, zatim recesije zbog koje smo pet godina zaredom poslovali s gubitkom i onda od 2015. opet kreće rast potražnje na tržištu. Najizazovnije je, naravno, bilo razdoblje recesije, koje je u nama potaknulo kreativnost u potrazi za poslom i pronalaženju načina da budemo drugačiji od konkurencije. U tom smo razdoblju naše stručnjake okupili u Centar za inovacije i projekte, kroz koji smo kupcima ponudili uslugu optimizacije recepture za beton, počeli proizvoditi valjani i propusni beton te dobili akreditaciju za 15 metoda ispitivanja u našem Laboratoriju za beton i agregat. Bila je to potpuna promjena načina rada: sjediti i čekati nije bila opcija, već smo izabrali pristup da svakim novim korakom ponudimo dodanu vrijednost. Takav pristup donio nam je priliku da budemo dio prekrasnih projekata kao što su Zagrebačka obala u Rijeci, Slatkovodni akvarij u Karlovcu, hotel Park u Rovinju.


U prošle dvije godine krenuli smo i u neka nova ulaganja. Preuzeli smo poslovanje kamenoloma u Vranji, gdje za potrebe tunela Učka imamo odličan primjer kružnog gospodarenja resursima. Kamen koji je iskopan u tunelu u kamenolomu obrađujemo i kroz beton vraćamo u tunel. Osim toga, nakon osam godina pauze, upravo smo ponovno počeli proizvodnju u našoj tvornici betona u Lučkom, u predgrađu Zagreba, a u tijeku je i ulaganje u rekonstrukciju tvornice betona u Karlovcu. Što se tiče prodaje i tržišta, mi smo izuzetno lokalni proizvod, tako je bilo nekad, a tako je i sada. Beton se prodaje u prosječnom radijusu od oko 40 kilometara, većina agregata iz kamenoloma također, dok se cement prodaje na malo većoj udaljenosti, ali ipak samo oko 20 posto cementa izvozimo, a 80 posto prodajemo na hrvatskom tržištu.


Cijeli razgovor ovdje


Branko Biočić


virna višković agušaj holcim koromačno proizvodnja karijere