Labinjanka Ana Jajčević pojačanje pulske Arene

Labinjanka Ana Jajčević pojačanje pulske Arene

16.8.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

I dok su rukometašice »Arene« uživale u zasluženom odmoru nakon iscrpljujuće prvenstvene sezone, klupska uprava iskoristila je natjecateljsku stanku da složi igračku križaljku za narednu sezonu. Nakon što su sve igračice koje su 17. svibnja odigrale posljednji susret doigravanja, u Rijeci protiv »Zameta«, potvrdile da će i ove sezone braniti boje pulskog kluba, bilo je jasno da ljeto neće donijeti puno novih lica u redove arenašica, a to se i potvrdilo na prvoj prozivci koju je obavila trenerica Adrijana Prosenjak. Goruće pitanje, ono vratarsko, riješeno je dovođenjem Vanje Radić, koja je protekle tri sezone čuvala mrežu »Kutjevačkog podruma«, dok je vanjsku liniju arenašica ojačala mlada Ana Jajčević, dojučerašnja igračica labinskog »Rudara«.


- Prvi dojmovi su više nego pozitivni. Ostale cure su me super prihvatile, a premda mi je ovo prvi put da sam na duži period napustila rodni Labin, s adaptacijom nisam imala prevelikih problema jer sam i prije često bila odsutna kad sam s hrvatskom kadetskom reprezentacijom odlazila na pripreme i potom na takmičenja – naglasila je Ana Jajčević, 17-godišnja Labinjanka koja će, kako sada stoje stvari, u sezoni koja je pred nama biti najmlađa pulska prvotimka. – Završila sam srednju trgovačku školu i još mi predstoji matura, a onda ćemo vidjeti što ćemo dalje, no u mojim planovima rukomet će sigurno biti jedan od prioriteta. Treniram ga od svoje devete godine i članica sam kadetske reprezentacije Hrvatske s kojom sam prošle godine nastupila na europskom prvenstvu u Bratislavi, dok sam ove godine igrala u Goteborgu na »Partile kupu«, jednom od najjačih rukometnih turnira za mlađe kategorije, svojevrsnom otvorenom prvenstvu Europe.


Da je rukomet u obitelji Jajčević pustio duboke korijene, potvrđuje i činjenica da je njezina majka Loreta također bila prvotimka labinskog »Rudara«, a sada je Ana došla u redove »Arene«, gdje će je trenirati Adrijana Prosenjak, nekadašnja suigračica njezine majke.

 

Podrška obitelji

- Moja obitelj me u potpunosti podržava u bavljenju rukometom te je njima, kao i meni, drago što će mi Adrijana Prosenjak biti trenerica jer smo svjesni da se od nje može puno naučiti. Što se tiče pozicije na kojoj igram, to je uglavnom srednji vanjski, no snalazim se i na desnom vanjskom, a od segmenata igre zasad preferiram napad – priznala je 173 centimetra visoka Ana, koja je na prošlogodišnjem kadetskom EP-u na jednoj utakmici bila proglašena i najboljom igračicom. – Priznajem da me malo hvata trema od nastupa u Prvoj hrvatskoj ligi, no s druge strane mislim da sam spremna za taj izazov i jedva čekam da sezona počne. Očekujem najbolje, kako na individualnom, tako i na klupskom planu, a to bi značilo plasman među četiri najuspješnije hrvatske ekipe, čemu se nadam da ću i ja pridonijeti svojim igračkim kvalitetama, srčanošću i borbenošću.

Nakon što su određene nesuglasice između predsjednika kluba Mladena Boljuna i Vedrane Gržinić kulminirale krajem travnja odlaskom rovinjske vratarke, pa su arenašice bile prinuđene izgurati doigravanje samo s jednom čuvarkom mreže, znalo se da će dio ljeta biti potrošen u potrazi za novom vratarkom. Strelica se zaustavila na Vanji Radić, 25-godišnjoj Prijedorčanki koja je već jednu sezonu, prije četiri godine, čuvala vrata »Arene«.

Od Prijedora do Pule

- Rukometom sam se počela baviti prije deset godina u rodnom Prijedoru, gdje sam branila u tamošnjem klubu »Mira« do 2004. godine kad sam stigla u »Arenu«. Tada je na pulskim vratima bila Marija Borozan te sam ja tijekom cijele sezone samo na jednoj ili dvije utakmice dobila priliku da pokažem što znam, a budući da time nisam mogla biti zadovoljna, preselila sam u Požegu gdje sam provela tri sezone, da bih se sad ponovno vratila među arenašice i donijela još više osmjeha na njihove treninge – počela je svoju priču Vanja Radić, nova vratarka »Arene«, koja je samu sebe u jednoj riječi opisala kao beskrajnu, kako u sportu, tako i u životu. – U klubu sam zatekla nekoliko igračica s kojima sam igrala prije četiri godine (Benazić, Gavranić, Kiridžić, Mujkanović) i sve su me jako dobro primile, kao i one s kojima sam se tek upoznala, a dočekala me i super atmosfera u ekipi, što sam i očekivala gledajući ih sa strane tijekom proteklih sezona. Uz sve to, na klupi »Arene« sjedi Adrijana Prosenjak, nekadašnja reprezentativna vratarka uz koju očekujem da ću još više napredovati i moram priznati da je moje prvo pitanje predsjedniku Mladenu Boljunu, kad me je ljetos kontaktirao, bilo hoće li ona ostati trenerica te je to umnogome presudilo u mom povratku u Pulu.
Dobri nastupi na vratima požeškog »Kutjevačkog podruma« doveli su Vanju do izabrane vrste Bosne i Hercegovine za koju je dosad branila na deset susreta. Tijekom 2006. godine nastupila je na »Challenge trofeju« u Sarajevu, svojevrsnom B prvenstvu Europe, koji je njena reprezentacija i osvojila, a potom i na kvalifikacijama za »pravo« prvenstvo Europe, dok je njene daljnje nastupe za »repku« zaustavila velika neorganiziranost koja vlada u bosanskohercegovačkom rukometnom savezu i koja je dovela do potpunog rasula u ženskoj reprezentaciji te ni ona sama ne zna što će joj na tom planu donijeti budućnost.

Vanjini reprezentativni nastupi

- Ti prvi sarajevski nastupi za reprezentaciju ostali su mi do danas najljepše sportske uspomene, trenuci nabijeni emocijama dok u reprezentativnom dresu slušamo himnu i gledamo kako se diže naša zastava. Što se tiče prvog odlaska iz Prijedora, gdje mi i danas žive roditelji i dva starija brata, u početku me mučila nostalgija, no shvatila sam da je to sastavni dio sporta i brzo sam se pomirila s time – istaknula je Vanja koja, premda se još uvijek nada da bi mogla malo porasti, konstitucijom ne uspijeva pokriti veći dio svojih vrata te to nadoknađuje brzinom i refleksom, a s vremenom se, po vlastitim riječima, naučila i postavljati te više ne brani napamet. – Na svakom susretu nastojim biti luđak u pozitivnom smislu te se uvijek trudim nadmašiti samu sebe, više volim izlaske nego branjenje s osnovne crte, a sedmerci mi leže sve dok trener ne uplete svoje prste i počne mi sugerirati koju stranu da odaberem. U Puli su me dočekali vrlo kvalitetni treninzi što sam i očekivala te je malo napornije nego u Požegi, no htjela sam više rada i stoga sam zadovoljna. Ako i dalje nastavimo tako te se sve kockice poslože kako treba, očekujem da je sasvim realno da ponovimo najveći klupski uspjeh i prvenstvo okončamo na četvrtoj poziciji.

Ivica CEROVAC

Ana Jajčević rukomet Arena sport Adrijana Prosenjak