Labinjani na vrhu Triglava

Labinjani na vrhu Triglava

15.7.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Sport

Dana 11. i 12. srpnja 2015. godine  PD „Skitaci" organiziralo je planinarski izlet na Triglav (2864 m n/v.), najviši vrh Slovenije. Izletu je nazočilo 17 planinara članova PD „Skitaci" i jedan član planinarskog društva „Glas Istre" iz Pule. Glavni vodič i organizator izleta bio je Aleksandar Kršulja.

 

Uspon na Triglav započeo je u Dolini Vrata kod Aljaževa doma. Put vodi 20ak min dolinom Vrata do spomenika palim borcima u II. svjetskom ratu. Kod spomenika  skrene se lijevo u bukovu šumu. Dobro osigurana staza ide strmim pobočjem Cmira do početka stijene gdje započinje čitav niz polica i vertikala. Naziv smjera kojim smo penjali prvi dan je Tominškova pot, radi se o tehnički i kondicijski vrlo zahtjevnom osiguranom putu. Za takve smjerove i uspone gotovo se već udomaćio izraz „ferata" koji dolazi iz talijanskog naziva via ferrata, a koji se može doslovno prevesti kao željezni put, a u stvari označava alpski uspon osiguran klinovima, čeličnim sajlama, ljestvama...

 

Cijelim putem planinari se stalno nalazi iznad provalije, a otvara mu se pogled na kotlinu prema Luknji, prema Škrlatici, ali i prema vertikalnom zidu sjeverne stijene Triglava. Tominškova pot završava na velikom platou i siparu koji se nalazi između planinarskih domova Valentina Staniča i Kredarice. Nakon izlaska na plato, za nekih pola sata dolazimo do planinarskog doma Valemtin Stanič gdje je bilo organizirano noćenje.

 

 

Drugi dan u 6,30 h krećemo prema planinarskom domu Kredarica, kultnom mjestu slovenskih planinara i alpinista. Nakon kraće pauze, krećemo na Triglav. Od Kredarice do vrha ide opasan i težak uspon, osiguran klinovima i sajlama gotovo u cijeloj dužini. Ovaj dio zahtjeva dosta fizičke pripremljenosti i vještine da bi se sigurno savladao. Uspon je vrlo strm i opasan ali ako se poštuju sva planinarska pravila u penjanju, sigurno savladiv. Po dolasku na vrh Triglava uslijedilo je tradicionalno fotografiranje, čestitanje i priprema za silazak. Povratak u Dolinu Vrata uslijedio je planinarskim putem Čez Prag.

 

 

U ranim večernjim satima svi smo sretni, zdravi i zadovoljni došli do Aljaževa doma, gdje smo se nakratko osvježili i krenuli prema Labinu.

 

 

Troje planinara odmah na početku uspona se izdvojilo te su na Triglav krenuli vrlo zahtjevnom rutom Čez Plemenice.

 

 

Kao kuriozitet za kraj, taj dan na vrhu Triglava najstariji planinar bio je naš vitalni sedamdesetogodišnjak Joža Bogulin a najmlađi planinar svega 6 godina.

 

 

PD Skitaci

 

 

 

pd skitaci triglav planinarenje Joža Bogulin vedran kos aleksandar kršulja kristian ružić