Labinjani glavna uzdanica Istarskih demokrata

Labinjani glavna uzdanica Istarskih demokrata

6.5.2014. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Politika

Vraćaju li se Labinjani u većem broju na istarsku političku scenu? Pitanje je koje se neminovno postavlja nakon za Praznik rada 1. svibnja održane osnivačke skupštine nove političke stranke Istarskih demokrata Damira Kajina. Sudeći prema izabranima u vodstvo stranke Labinjani predstavljaju zapravo najveće Kajinovo uporište,  jer ih u vodstvu stranke ima najviše.

 

Glavni ideolozi, a tu su upravo glavni i politički tajnik su s ovog našeg područja. Pićanski općinski vijećnik, nekadašnji saborski zastupnik, načelnik Općine Pićan i svojevremeno uzdanica IDS-a, njihov kadrovik na Labinštini Branko Ružić i gotovo pa zaboravljeni, politički godinama umirovljen, a u godinama osnivanja IDS-a njihov glavni ideolog i prvi načelnik Općine Sveta Nedelja Mario Blečić najbliži su mu suradnici. To su zapravo oni koji kreiraju i vode politiku i ideologiju stranke, koji imaju prvu u posljednju riječ. Tu je i jedan od potpredsjednika vijećnik u Općini Sveta Nedelja Eđidio Miletić. Pored Ružića  iz Pićna je u vodstvu stranke i Fabrizio Lukež, kao predsjednik Nadzornog odbora u kojem su još i Željko Paliska i Nevija Tireli iz Kršana, sve redom bivši IDS-ovci oni koji su u većini taj isti IDS na Labinštini i stvarali. U predsjedništvu nove političke stranke su i Darko Martinović iz Labina i Lino Sergo iz Pićna.

I gotovo svi oni su nekada bili u prvim borbenim redovima već dva desetljeća vladajuće istarske stranke. Ne i svi, ali su redom većina njih na prošlim lokalnim izborima bili uz Damira Kajina poput Miletića i Martinovića. Labinjani se tako, a nakon što su dobrim dijelom prije 20 i nešto više godine stvarali Istarski demokratski sabor, danas u situaciji da stvaraju Istarske demokrate. I to gotovo pa listom isti ljudi. A uostalom i vodstvo Istarskih demokrata čine uglavnom bivši IDS-ovci i to oni iz njegovih prvih redova. Kakva će biti njihova sudbina i sudbina Istarskih demokrata pokazat će vrijeme, a koliko će toj novoj stranci novi-stari političari s novim-starim idejama i s novim-starim ideologijama pomoći pokazat će vrijeme. U svakom slučaju gotovo se pa može reći da je Istarskim demokratima glavno uporište Labinština, kao što je to ona nekad bila i Istarskom demokratskom saboru.

 

istarski demokrati politika izbori demagogija branko ružić eđidio miletić fabrizio lukež nevija tireli željko paliska lino sergo darko martinović