Labinjan (25) osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora zbog krađe tri i pol kilograma nakita

Labinjan (25) osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora zbog krađe tri i pol kilograma nakita

21.7.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Presudom Općinskog suda u Puli 25-godišnji A. P. iz Labina osuđen je na jedinstvenu kaznu u trajanju od jedne godine i dva mjeseca zatvora zbog kaznenih djela krađe, provalne krađe i neovlaštenog posjedovanja opojne droge. Krivim je proglašen jer je 16. kolovoza 2004. na plaži ispod vile Ema u Rapcu oko 12.20 sati austrijskom turistu ukrao ruksak u kojem su bili fotoaparat marke HP, ručnik, kupaće gaćice, krema za sunčanje i ključ apartmana u hotelu Pluton oštetivši ga tako za 1.900 kuna. Za to kazneno djelo osuđen je na pet mjeseci zatvora, dok je na jednogodišnju kaznu osuđen jer je u noći između 26. i 27. listopada 2004. u Labinu počinio provalnu krađu.

Naime, između 22 i 5.45 sati u Rudarskoj ulici provalio je vratašca električnog ormarića zlatarske radnje Široka i izvadio glavni osigurač. Potom je prerezao telefonski kabel, razbio staklo na prozoru i ušao u radnju. Tu je pak razbio alarm i senzore te ukrao veću količinu nakita, i to 532 grama zlatnine i 2.830 grama srebrnine, te digitalnu vagu marke Sartorius, čime je vlasnika zlatarne Nikolu Široku oštetio za 117.612 kuna.

 

Na još mjesec dana zatvora A. P. je osuđen jer je 25. studenog iste godine u stanu u Labinu u svojoj spavaćoj sobi držao ukupno 3,7 grama marihuane.

Okrivljenom se presudom oduzima imovinska korist ostvarena krađom ruksaka u iznosu od 1.900 kuna te provalnom krađom u zlatarnici u iznosu od 7.500 kuna, kolika je vrijednost digitalne vage koju je ukrao. Vlasniku pokradene zlatarne u cijelosti je dosuđen imovinskopravni zahtjev u iznosu od 107.263 kuna sa zakonskim zateznim kamatama od dana presude do isplate.

Tijekom postupka A. P. je priznao krivnju za nedjela za koja ga je optužnim prijedlogom teretilo Općinsko državno odvjetništvo u Puli te je ujedno prihvatio predloženu kaznu. Budući da nije zaposlen te da nema nikakva primanja, A. P. je oslobođen plaćanja troškova kaznenog postupka, koji padaju na teret državnog proračuna.

Marica KOŠTA

krađa zlazo nakit općinsko državno odvjetništvo državno odvjetništvo odo presuda kazna zatvor