Labin Zdravi grad uoči Dana planeta Zemlje

Labin Zdravi grad uoči Dana planeta Zemlje

19.4.2008. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Grad Labin kroz projekt Labin-Zdravi grad već tradicionalno obilježava 22. travnja., odnosno Dan planete Zemlje. Polaznici radionica Kluba mladih koje djeluju o okviru projekta su dijelili od 8:30 sati građanima sadnice cvijeća koje poklanja Grad Labin na Gradskoj tržnici, ispred marketa na Katurama te ispred samoposluge «Apolo» u Rapcu.

Akciji se pridružuju i Hrvatske šume-Šumarija Labin koje će pokloniti tisuću sadnica borova. Istim povodom mladi vijećnici Gradskog vijeća mladih dijeliti će letke koje su sami osmislili i kreirali na temu «Budimo eko grad».

Danas na Gradskoj tržnici u 9:00 sati sa svojim programom pridružile se polaznici Dramske radionice «ERA» i labinske Mažoretkinje.

 

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine

Dana 22. travnja u cijelom će se svijetu 38. put obilježiti Dan planeta Zemlje.

Taj je dan prvi put obilježen 22. travnja 1970. godine kao događanje na sveučilištima i u studentskim domovima diljem Amerike. Poticaj za obilježavanje tog dana dao je senator Gaylord Nelson po uzoru na tada popularne antiratne skupove na američkim sveučilištima. U toj prvoj masovnoj demonstraciji za okoliš sudjelovalo je više od 20 milijuna ljudi, a prozvana je 'nacionalnim skupom o okolišu'. Veliki interes javnosti za tu problematiku doveo je pitanje zaštite okoliša na političku pozornicu.

 

Obilježavanje Dana planeta Zemlje ponovno je postalo aktualno dvadeset godina kasnije - 1990. godine kada je u manifestacijama Dana planeta Zemlje sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi diljem svijeta. Ta je globalna pojava dobila službeni oblik 1992. godine na Konferenciji UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i NVO-a koji su usuglasili dugoročan program za promociju održivog razvoja.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Dan planeta Zemlje tradicionalno obilježavaju udruge za zaštitu okoliša kako bi upozorile javnost na važnost očuvanja okoliša dok se Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pridružuje udrugama u obilježavanju tog dana pozivom svim građanima Republike Hrvatske da prihvate okolišu prijateljske načina ponašanja. Ministarstvo od 1999. financijski podupire projekte nevladinih udruga vezane uz problematiku zaštite okoliša pa će tako i ove godine za eko projekte izdvojiti 3.000.000,00 kn iz Državnog proračuna za 2008.

Moto ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje jest 'Sačuvajmo klimu!' (A Call for Climate).

Jedan od najvećih izazova današnjice je promjena klime i povećanje ispuštanja stakleničkih plinova. Iz tog se razloga početkom ožujka ove godine ministarstvo odazvalo ekološkoj akciji časopisa National Geographic Hrvatska pod nazivom 'Ledena kocka' kojom se željelo skrenuti pozornost na probleme globalnog zatopljenja.

Ledena kocka teška 3.375 tona bila je postavljena na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a brzim otapanjem upozorila je građane da je i Hrvatska iako mala zemlja s neznatnim udjelom u globalnom zatopljenju, odgovorna članica svjetske zajednice.

 

 

Dan planeta Zemlje Labin zdravi grad Šumarija Labin Dramska radionica Era mažoretkinje Klub mladih