Stampar M - Stampar

Labin: Teški pregovori za povećanje plaća

Labin: Teški pregovori za povećanje plaća

22.12.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Od voditeljice ureda Sindikata Istre i Kvarnera Marine Cvitić doznajemo da je ta organizacija tijekom ove godine na Labinštini otvorila pet novih podružnica: Holcim minerali agregati Šumber, Holcim minerali agregati Plovanija, Plodine Labin, Rockwool Adriatic Pićan i Selecta TPT Labin. Stotinjak radnika pristupilo je postojećim podružnicama, što daje ukupan broj od 250 novih članskih iskaznica u godini na izmaku.
- Povećanja plaća u rasponu od 3,5 do šest posto postigli smo u gotovo svim tvrtkama u kojima djelujemo. U nekima su dogovorena i povećanja za 2009. godinu, a s obzirom na recesiju moramo kao uspjeh istaknuti ono od sedam posto u ITV-u Most Raša i jedan posto iznad inflacije u Holcimu, kaže Cvitić.
Zbog krize desetorici radnika TPS-a nisu produženi ugovori o radu pa SIK nastoji zalaganjem za racionalnu organizaciju i preraspodjelu spriječiti moguća otpuštanja u toj tvornici. Zatvaranjem poslovnog pogona EC-COMM-a radnice su ostale bez plaća za lipanj, srpanj i za vrijeme otkaznog roka te bez otpremnina. Sve ukazuje na to da će naplata biti moguća jedino ovrhama koje su već presuđene. Cvitić je zadovoljna pomacima u uvjetima rada u Plodinama, a kao teške pregovarače navodi uprave Holcima i Rockwoola, prvu zbog odugovlačenja pregovora o novim kolektivnim ugovorima u Plovaniji i Šumberu, a drugu optužuje za nezainteresiranost za suradnju sa sindikatima.

R. S.

radnici sindikati Plodine sindikati Marina Cvitić.gospodarstvo Holcim Rockwool Šumber