Labin: Radnici mjesecima bez plaće - Tvrtke PL i Metalac

Labin: Radnici mjesecima bez plaće - Tvrtke PL i Metalac

6.5.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Radnici labinske tvrtke PL d.o.o. nisu primili nijednu plaću u ovoj godini, a onima labinskog Metalca d.o.o. nedavno je podmirena druga polovica osobnog dohotka za siječanj te čekaju bušte za veljaču i ožujak, potvrdili su nam zaposlenici i sindikat.

Oba poduzeća posluju s Pewom d.o.o. unutar Pewa grupe, a kao (su)vlasnik svih tvrtki pojavljuje se Vojko Baznik, donedavno jedan od uspješnijih labinskih poduzetnika. U poslovne teškoće je zbog recesije upao prije oko godinu dana, kada su počeli i problemi s neredovitom isplatom plaća. Radnici su slani i na čekanja i otpuštani.

Grupa Pewa početkom godine zapošljavala je stotinjak radnika, potvrđeno nam je iz njenog sjedišta u poslovnoj zoni Vinež. Danas ih Metalac, koji se bavi metalnim konstrukcijama, broji dvadesetak, a PL, proizvođač tračnih pila, njih šest, dok ih je prije oko godinu dana imao 20-ak.

U Pewi, veletrgovcu crnom metalurgijom, alatima i građevinskim materijalom, doznali smo, nešto su manji problemi s isplatom plaća za desetak djelatnika.

- Radnici Metalca, jedini sindikalno organizirani, žele ostati u tvrtki i raditi, ali i primati plaću. Ako za desetak dana ne bude isplate, kasnit će im i treća plaća. U tom bi slučaju, po meni, jedino rješenje bilo da radnici idu sa zahtjevom za pokretanjem stečaja, na što, kao vjerovnici, imaju pravo. Dobra je, naime, stvar što tada država iz proračuna, ako se radnici ne uspiju namiriti iz stečajne mase, osigurava tri neisplaćene minimalne plaće, djelomično otpremninu te eventualno nepodmireni godišnji odmor, kaže Marina Cvitić, voditeljica labinskog ureda Sindikata Istre i Kvarnera (SIK).

Veli da su opciju sa stečajem radnici dosad odbijali zbog toga što bi, iako su u prvom isplatnom redu, prednost u namirivanju potraživanja imale banke i leasing kuće.

- Razumijem ih jer većina je starija od 50 godina i znaju da će teško do novog zaposlenja. Ovako se sve svodi na naše razgovore svakih deset do 15 dana s poslodavcem Vojkom Baznikom o mogućnosti isplate, kaže Cvitić. (I. RADIĆ)

 

Velika Baznikova ulaganja:

Vojko Baznik kupio je početkom 2005. zemljišta od oko 11 tisuća četvornih metara u poduzetničkoj zoni Vinež, gdje je sredinom 2006. počeo gradnju poslovnog kompleksa od 4.300 kvadrata. Naš je list pisao o vrijednosti radova od oko dva milijuna eura.

Pored upravne zgrade Pewe, podignute su još dvije hale, u koje je prije oko tri godine iz nekadašnje obližnje tvornice čamaca u Dubrovi preselila i tvornica pila PL, dok dio kompleksa zauzimaju skladišta. Tada je Baznik izjavljivao da će najmanje udvostručiti ondašnju brojku od 46 zaposlenih.

Grupa Pewa je, prema podacima s njene internetske stranice, ostvarivala godišnji promet od preko 90 milijuna kuna.

 

 

 

gospodarstvo plaća kriza vojko baznik pewa otkazi metalac d.o.o pl d.o.o