Labin potpisao europski certifikat kojim potiče stvaranje energetskih zajednica

Labin potpisao europski certifikat kojim potiče stvaranje energetskih zajednica

8.5.2024. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gradonačelnik Grada Labina potpisao je certifikat kojim se Labin pridružuje europskoj inicijativi gradova koji žele doprinijeti stvaranju energetskih zajednica, odnosno olakšati svojim građanima stvaranje istih te omogućiti dostupnijim i prihvatljivijim energetski sustav s obnovljivim izvorima energije.


Naime, jednostavnije rečeno, energetske zajednice omogućuju svima onima koji iz nekog razloga nemaju adekvatan prostor za ugradnju solarnih panela da se udruže sa susjedima koji takav prostor posjeduju, te da na neki način zajednički sudjeluju u iskorištavaju proizvedene energije. Na ovaj način, stvaranjem širih energetskih zajednica značajno bi se utjecalo na proizvodnju električne energije na zdrav, čist i jeftiniji način, a s obzirom na svakodnevno povećanje cijena energenata, ovo je definitivno jedan od prioriteta i interesa šire zajednice kako bi se utjecalo na demokratizaciju tržišta energijom.


Zanimljivo je i kako Grad Labin, sada jedan od potpisnika ovog europskog certifikata ima razvijen projekt kojem je odobreno i sufinanciranje putem EU fondova. Naime, u suradnji sa IRENA-om, Istarskom Regionalnom Energetskom Agencijom planira se postavljanje solarnih panela na parkingu u Starom gradu Labinu, odnosno, natkrila bi se parkirna mjesta nadstrešnicama koje ujedno na sebi imaju postavljene fotopanele, a proizvedenu energiju koristili bi građani kao zakupci, tj. stvorila bi se prva energetska zajednica u našem gradu.


Potpisom ovakvog certifikata Labin je napravio dodatna korak ka još jačem zagovaranju promocije i implementacije zelenih politika i obnovljivih izvora energije u svakodnevni život građana i cjelokupne zajednice.

Foto: Pexeles, free

energetska zajednica solarni paneli certifikat obnovljivi izvori