Labin: Pijan 62-godišnji slovenski državljanin sletio autom u provaliju

Labin: Pijan 62-godišnji slovenski državljanin sletio autom u provaliju

20.4.2018. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

U prometnoj nesreći, koja se dogodila jučer oko 15.50 sati, na lokalnoj cesti u naselju Montozi na području Labina, ozlijeđene su dvije osobe. Nesreća se dogodila kada je 62-godišnji slovenski državljanin upravljao automobilom Lancia, slovenske registarske oznake, lokalnom cestom iz smjera Ripende Kras prema županijskoj cesti ŽC 50155 (Labin-Rabac). Dolaskom u oštri zavoj, vozač koji je bio pod utjecajem alkohola od 1.42 promila, izgubio je nadzor nad vozilom zbog neprilagođene brzine kretanja te je sletio van kolnika u provaliju, gdje se automobil zaustavio na krovu.


Zbog zadobivenih ozljeda, vozač i njegova 59-godišnja suputnica, također državljanka Slovenije, prevezeni su u pulsku bolnicu, gdje je utvrđeno da je žena teže ozlijeđena, a muškarac lakše. Radi sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu, protiv vozača se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.


Budući da su vožnja pod utjecajem alkohola i neprilagođena brzina glavni uzročnici najtežih prometnih nesreća, Policijska uprava istarska ponovno skreće pozornost vozačima da poštuju prometne propise.


Budući da već manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača, a istovremeno povećavaju njihovo samopouzdanje te oni postaju slobodniji i skloniji kršenju prometnih propisa, policija upozorava vozače da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola te savjetuje vozače koji su konzumirali ili planiraju konzumirati alkohol:


  • ako ste u društvu, unaprijed odredite tko će upravljati vozilom i ta osoba neka ne konzumira alkohol
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite
  • koristite javni prijevoz ili usluge taxi prijevoza
  • zamolite nekog trijeznog da vas odveze ili pozovite nekoga da dođe po vas
  • ostanite prespavati do prestanka djelovanja alkohola (pripazite jer ako ste više popili, alkohol ćete imati u organizmu i slijedeće jutro). 


Kada je riječ o brzini kretanja vozila, bitno je naglasiti da što su brzine kretanja vozila veće, u slučaju nastanka prometne nesreće, bit će teže i posljedice za sudionike u prometu i imovinu. Kako bi se smanjile teške posljedice u prometnim nesrećama, potrebno je poštivati prometne propise, koji su i propisani radi toga da se promet na cestama odvija sigurno i sa što manje posljedica za vozače putnike, pješake i imovinu. Policija poziva vozače da poštuju propisana ograničena brzine kretanja vozila, kao i da vožnju prilagode stanju i uvjetima na cesti, da voze oprezno i tako zaštite svoj život i život ostalih sudionika u prometu. 


policija prometna nesreća izlijetanje s ceste montozi alkohol