Labin, Pićan, Raša i Barban nemaju važeći program raspolaganja zemljištem u vlasništvu države

Labin, Pićan, Raša i Barban nemaju važeći program raspolaganja zemljištem u vlasništvu države

22.4.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Šezdeset posto poljoprivrednog zemljišta u Istarskoj županiji je zapušteno, dok u isto vrijeme vinogradari, maslinari, uzgajivači stoke i drugi poljoprivrednici intenzivno traže zakup ili otkup njiva.

U državnom je vlasništvu čak 35 posto, ili 46.000 hektara, poljoprivrednog zemljišta svih kategorija u županiji. Tek mali djelić velikog potencijala, odnosno 2.857 hektara ili oko šest posto, dano je u zakup ili prodano poljoprivrednicima u proteklih deset godina.

Trinaest jedinica lokalne samouprave u Istarskoj županiji još uvijek nema svoje programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države za što je suglasnost dalo Ministarstvo poljoprivrede. Suglasnost je uvjet za raspisivanje natječaja za zakup i prodaju državnog zemljišta.

Prihodi od zakupa i prodaje zemlje dijele se, pa pedeset posto pripada Općini, a po 25 posto državi i Županiji. Ako općine ne usvoje spomenuti program do 15. kolovoza, država će im oduzeti tu ovlast pa će raspolaganje državnim zemljištem preuzeti državna agencija za poljoprivredno zemljište kada bude osnovana.

Prema podacima iz županijskog Odjela za poljoprivredu, koji se temelje na podacima iz Ministarstva poljoprivrede, važeći program još uvijek nemaju gradovi Labin i Pula te općine Barban, Kanfanar, Karojba, Lanišće, Ližnjan, Lupoglav, Pićan, Raša, Sv. Petar u Šumi, Tinjan i Žminj.

- Žalosno je koliko birokracija može kočiti napredak. Previše smo vremena i novca dosad utrošili za izradu programa, rezigniran je načelnik Općine Barban Denis Kontošić, čiji program čeka na suglasnost Ministarstva četiri godine.

Koliko je to obiman posao, vidljivo je na primjeru Općine Barban, koja daje u zakup i na prodaju 23.864.654 četvorna metra zemljišta.

- Program obuhvaća 1.600 parcela, a za svaku treba ishodovati posjedovni list. Cijelo vrijeme služenja civilnog vojnog roka u Općini jedan je mladić radio samo grafičko rješenje programa. Svaki put kada pomislimo da smo došli do kraja, izmisle nam još nešto, kaže Kontošić. (J. ORLIĆ)

poljoprivredno zemljište zemljište nekretnine vlasništvo državno vlasništvo gospodarstvo zemlja agronomija ratarstvo birokracija