Labin odustaje od niskoenergetskih zgrada - traži se privatni investitior

Labin odustaje od niskoenergetskih zgrada - traži se privatni investitior

19.5.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Tražimo ulagača u projekt tri niskoenergetske stambene zgrade s po 20 stanova na Katurama, izvijestio je gradonačelnik Tulio Demetlika na zadnjoj sjednici labinskog vijeća.

Prema prvotnoj zamisli, podsjetimo, stanogradnju je trebao financirati Grad, i to putem svoje tvrtke Labin 2000 (uz njeno kreditno zaduživanje), no lokalna uprava, eto, mijenja kurs: spremna je prodati zemljište i gotov projekt s građevinskom dozvolom. Za to su, veli Demetlika, zagrijane pojedine ovdašnje te tvrtke izvan Istre.

Početak gradnje najavljivan je još za preklanjski rujan, a gradonačelnik je i u međuvremenu kategorično poručivao da neće revidirati projekt, pionirski takvog tipa u državi, te da će "za koji mjesec" raspisati natječaj za izvođača. Po odabiru građevinara trebala je biti poznata i cijena kvadrata energetski štedljivih stanova, no ostala je neutvrđena - tek su se neslužbeno spominjali vrtoglavi iznosi od oko 1.500 eura.

Usprkos tim ciframa, projekt je predstavljan pod kapom poticane stanogradnje (planirana je cijena kvadrata jednaka troškovima gradnje), no ispostavilo se, posve neutemeljeno. Realizacija, kao i postupak dobivanja građevinske dozvole odužili su se, objasnio je gradonačelnik, prvenstveno zbog opće gospodarske situacije i pada prodaje nekretnina. "Vjerujemo da će se kroz dvije godine, koliko treba za izgradnju tih triju zgrada, popraviti i situacija na tržištu", dodaje.

- Skupština Labina 2000 odlučila je da se građanima, njih 70-ak, koji su otkupili zahtjev za natječaj za kupnju stanova, što skorije vrati po 360 kuna, koliko je taj dokument koštao. Sredstva će se osigurati iz poslovanja poduzeća, informirao je Demetlika.

O povratu novca i budućnosti projekta pitao je Josip Škopac, vijećnik HSU-a, ustvrdivši da su građani, računajući i ostalu dokumentaciju, za prijavu potrošili preko tisuću kuna pa se "osjećaju izigrano".

S obzirom na to da se na natječaj prije dvije godine javilo 60 kupaca za isto toliko stanova, gradonačelnik je još lani najavljivao raspisivanje drugog kruga, za slučaj da neki od kandidata odustane zbog bojazni od kreditnog zaduženja u krizno vrijeme, no nije realiziran. Privatnom ulagaču provedeni natječaj, naravno, nije ni od kakve važnosti.

Željko Ernečić, SDP-ov vijećnik, koji je na sjednicama lokalnog parlamenta povlačio ovu temu, prirodnim smatra da Grad gradi stanove za mlade obitelji, ali samo cjenovno prihvatljive, što ovdje nije slučaj. Uostalom, napominjao je, i zadnja stambena zgrada podignuta u Labinu, tzv. Čačićeva, dovoljno je energetski štedljiva, a u njoj je četvorni metar, prije oko osam godina, prisjeća se, koštao 750 eura.

- Besmisleno je da se sada ti niskoenergetski stanovi žele graditi za tržište jer će ih vjerojatno kupiti kupci izvan Labina za apartmane budući da ulagača voditi isključivo profit. Kandidati prošli na natječaju prevareni su: za dokumentaciju su izdvojili i do oko 1.500 kuna, a s projektom se dvije godine ništa nije događalo. Ne vjerujem da su namjerno nasanjkani, no očito se negdje pogriješilo, veli Ernečić.

- Inzistirat ćemo na tome da u ugovoru s ulagačem stoji da pri prednost kupnji stanova imaju građani Labina, tvrdi Demetlika, napominjući da bi i cijena kvadrata, u vremenu rijetke gradnje, mogla ispasti manja. (Igor RADIĆ)

Susjedi usporili projekt zbog prilaznog puta


Projekt je usporila i peticija stanara tzv. Čačićeve zgrade, uz koju će se graditi tri niskoenergetske, kazao je gradonačelnik Demetlika. Pokrenuta je u postupku ishodovanja lokacijske dozvole, i to zbog, kako reče, rješenja za prilaznu cestu do budućih zgrada, koju projekt previđa uz onu "Čačićevu".

- U pregovorima smo i vjerujem da će se vlasnici tamošnjih stanova dogovoriti s projektantom da bi se glavni i izvedbeni projekt mogao finalizirati. Izdana lokacijska dozvola još nije pravomoćna, a građevinsku gradonačelnik očekuje ishodovati kroz mjesec-dva.

 

 

 

stanovi pasivna zgrada energetika labin2000 nekretnine niskoenergetske zgrade investicija