Labin: Održano Gospodarsko vijeće HGK Županijske komore Pula - nužnost pokretnja dualnog obrazovanja za globalnu konkurentnost

Labin: Održano Gospodarsko vijeće HGK Županijske komore Pula - nužnost pokretnja dualnog obrazovanja za globalnu konkurentnost

9.7.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Zbog velikog problema nedostatka radne snage i nesrazmjera između potreba za radnicima i slobodne radne snage, neophodno je pokrenuti novi model dualnog obrazovanja za globalnu konkurentnost, a HGK je za taj proces pripremila smjernice i spremna je pokrenuti organizaciju kvalitetnog sustava naukovanja - zaključak je to Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Pula koje se u labinskoj Gradskoj knjižnici održalo 07. srpnja.

 

Upravo je problematika osiguranja kadrova potrebnih za gospodarstvo bila središnja tema Gospodarskog vijeća kojim je predsjedala predsjednica Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić, a kojem su također nazočili istarski župan Valter Flego, labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja, načelnica Općine Raša Glorija Paliska Bolterstein, savjetnik za radnu politiku u HGK Davorko Vidović, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić te predstavnici nekih od vodećih tvrtki u Istri.

 

- Danas, vidimo da je problematika osiguranja kadrova dosegnula kritičnu razinu. Radne snage nedostaje u turizmu, u trgovini, radne snage nedostaje u prerađivačkoj industriji, u brodogradnji, čak eto i nove proizvodne tvrtke na području Labina imaju namjeru proširiti svoje kapacitete, međutim suočavaju se s problemom nedostatka kvalificiranih radnika. Svjesni toga da obrazovanje treba kanalizirati prema budućem poslodavcu, ističemo kako je neophodno promijeniti sustav obrazovanja i to na način bolje povezanosti radnog mjesta i školovanja, bolje motiviranosti učenika kroz naknadu, mentorstvo i definirano mjesto rada te kroz ulaganja poslodavca koji će na taj način racionalizirati troškove. Sve to moguće je uz nacionalni prioritet korištenja sredstava iz Europskog socijalnog fonda - zaključila je Jasna Jaklin Majetić.

 

Dnevni red sjednice započeo je prezentacijom Zvonimira Savića o gospodarskim razlikama među hrvatskim županijama te o trendovima u hrvatskom i europskom gospodarstvu.

 

- Po brojnim gospodarskim pokazateljima, Istarska županija spada u prvih pet najrazvijenijih županija u Hrvatskoj. Tome posebno pridonosi poslovanje poduzetnika, njihovi prihodi i dobit, posebice dobit po zaposlenom, u čemu Istra gotovo prednjači. Prema podacima o neto plaći Istra je također u prvih nekoliko županija, kao i prema podacima o zaposlenosti te podacima o BDP-u po stanovniku. Svi ovi pokazatelji svrstavaju Istru u sam vrh razvijenosti hrvatskih županija - istaknuo je Zvonimir Savić.

 

U sklopu sjednice Gospodarskog vijeća, svoje je poslovanje predstavila i tvrtka MCZ d.o.o. koja je krajem 2015. godine u labinskoj poduzetničkoj zoni Vinež otvorila novu proizvodnu halu tvornice za proizvodnju kotlova i peći na pelete. Prema riječima direktora Kristiana Krpana, u ovom postojećem proizvodnom pogonu koji je jedan od najnovijih na području Labina, danas je zaposleno više od 30 radnika, a u planu su i nova zapošljavanja. Labinski pogon tvrtke MCZ d.o.o. godišnje proizvede 10 tisuća peći na pelete koji se potom izvoze u više od trideset zemalja svijeta.

 

Posebna točka dnevnog reda sjednice bila je dodjela priznanja tvrtkama članicama za obljetnice rada i doprinos razvitku hrvatskog gospodarstva. Povodom 30. obljetnice poslovanja, priznanja HGK uručena su tvrtkama Uljanik Plovidba d.d. Pula i Etikgraf d.o.o. Sveti Petar u Šumi. U prigodnom govoru, predsjednik Uprave Uljanik Plovidbe Dragutin Pavletić istaknuo je kako snagu ove tvrtke ilustrira podatak kako je kroz narudžbe brodova u hrvatskim brodogradilištima Uljanik Plovidba do sada u domaće gospodarstvo investirala oko 200 milijuna dolara.

 

Priznanja za 40 godina poslovanja uručena su tvrtkama Indi-Metal d.o.o. Vodnjan te Luci Pula d.o.o. Pula, a priznanjem za 60. obljetnicu nagrađeni su Istragrafika d.d. Rovinj i Tehnomont d.d. Pula. Holcim d.o.o. Koromačno obilježio je 90 godina poslovanja te je također nagrađen priznanjem, a posebna zahvalnica za poseban doprinos poticanju razvoja gospodarstva i poduzetničke klime u Istarskoj županiji uručena je TV Novoj d.o.o. Pula.

 

 

PR

 

 

hgk obrazovanje gospodarstvo poslodavci posao rad županijska komora poduzetništvo gradska knjižnica labin