Labin: Obilježena obljetnica osnutka 119. brigade

Labin: Obilježena obljetnica osnutka 119. brigade

6.9.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Polaganjem vijenaca na Centralnom križu na Gradskom groblju Labin, a potom komemoracijom  u Parku hrvatskih branitelja, u Labinu je danas obilježena 31. obljetnica osnivanja 119. brigade Hrvatske vojske.

Komemoraciji su uz Valtera Glavičića, gradonačelnika Grada Labina prisustvovali načelnica općine Raša, Gloria Paliska, Irene Franković, načelnica Općine Sv. Nedelja, Boris Rogić, potpredsjednik Općinskog vijeća Općine Kršan, predstavnik Općine Pićan, općinski vijećnik Stefan Šestan, gradski vijećnici, branitelji 3. bojne 119. brigade HV, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske i  119. brigade Davor Gregorović, ratni zapovjednik 119. brigade HV i pukovnik u mirovini, Mauro Ukušić,  Darko Martinović, pukovnik u mirovini Hrvatske vojske, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruženja antifašističkih boraca, Udruge Josip Broz Tito, predstavnici Policijske postaje Labin, Crvenog križa, Javne vatrogasne postrojbe Labin, Stožera civilne zaštite i Župnog ureda Labin.

Kod Centralnog križa na Gradskom groblju labinski župnik Mirko Vukšić održao je  blagoslov  za sve stradale, nestale i zatočene branitelje i njihove obitelji.

Na komemoraciji u Parku hrvatskih branitelja prisutnima se obratio umirovljeni brigadir Hrvatske vojske i  119. brigade  Davor Gregorović koji je tom prilikom istaknuo:

„Branitelji su prije 31 godinu imali misiju osloboditi i stvoriti neovisnu, suverenu i demokratsku državu, što su u potpunosti izvršili. Danas nam je zadaća svjedočiti o istini o Domovinskom ratu, aktivno sudjelovati u izgradnji demokracije i svih struktura u državi, a mladi naraštaji neka na tim temeljima nastave graditi državu na dobrobit svih njenih građana.“

Gradonačelnik Grada Labina u svom je prigodnom govoru zahvalio svim pripadnicima 119. brigade i 3. bojne, labinske postrojbe „Kova je nasa“ na čestitosti, hrabrosti i požrtvovnosti u stvaranju ponosnog dijela naše povijesti.

„Danas prije svega obilježavamo na naš ponos i na našu čast što smo imali ljude koji su na poziv otišli u nepoznato i na kocku stavili svoje živote. Oni su svoju zadaću časno izvršili te nam na „pijatu“ dali priliku da živimo i izgradimo jednu novu državu, sustav i povjerenje. Danas 31 godinu poslije mogu samo reći da sam im još više zahvalan na tome te da sam puno svjesniji toga trenutka u kojem su se oni tada našli. Mislim da mi svi skupa nismo danas nismo previše svjesni tih činjenica te da sve ono za što su se oni izborili krvlju, danas olako prepuštamo, preprodajemo te svo ono poštenje i slobodu za koju su se oni izborili svrstavamo kao društvo na jednu drugu stranu. Postavimo si svi zajedno pitanje jesmo li iskoristili priliku koju su nam pružili? Još jednom velika ponosna zahvala svima vama koji ste svojom hrabrošću i požrtvovnošću osigurali slobodu i mirniji život sviju nas.“ – zaključio je gradonačelnik Valter Glavičić

U programu je nastupio maestro Franko Ružić, a susret je moderirala Ana Černjul.

119. brigada branitelji trg hrvatskih branitelja polaganje vijenaca