Labin: Najbolji grad za obrazovanje i mlade u vrhu je i po izdvajanju za stipendije – uveden jedinstven dualni model stipendiranja, a u osnovnim školama upravo započinje i program financijskog opismenjavanja

Labin: Najbolji grad za obrazovanje i mlade u vrhu je i po izdvajanju za stipendije – uveden jedinstven dualni model stipendiranja, a u osnovnim školama upravo započinje i program financijskog opismenjavanja

9.3.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Portal gradonačelnik.hr nakon nedavno objavljene analize podataka Ministarstva financija objavio je priču o našem gradu koji je kako je analiza pokazala jedan od najbolje rangiranih gradova po izdvajanjima za stipendije. Tekst prenosimo u cijelosti:

Kako je to pokazala naša nedavna analiza podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna za 2020. godinu, jedan od najbolje rangiranih gradova po izdvajanju za stipendije je Grad Labin. Već treću godinu zaredom proglašavan najboljim srednjim gradom za obrazovanje i mlade u Hrvatskoj, Labin je za potpore svojim učenicima i studentima u analiziranoj godini per capita izdvojio 80,69 kuna. Ovaj pitoreskni istarski grad, između ostalog prepoznatljiv po bogatoj rudarskoj baštini, jednako se ističe i po proračunskim izdvajanjima za obrazovanje, broju visokoobrazovanih stanovnika te odgojitelja u vrtićima. Uz to, jedan je od tek devet hrvatskih gradova koji se može pohvaliti titulom Grada za mlade.

Tijekom prošle godine, Labin je uveo dualni model stipendiranja koji po prvi put dijeli deficitarna zanimanja na ona koja su tražena u lokalnom gospodarstvu i ona za kojima potrebu ima lokalni javni sektor. Kako je tada pojašnjeno iz labinske Gradske uprave, cilj uvođenja novog modela stipendiranja je omogućiti da financijske poticaje za obrazovanje dobiju upravo oni srednjoškolci i studenti koji se obrazuju za zanimanja koja su najtraženija na lokalnom tržištu rada kako bi se što više usmjerili u programe koji im jamče zapošljavanje i ostanak u vlastitom gradu. Grad Labin u međuvremenu je prilagodio i uvjete za  srednjoškolce i studente koje interesira ovakav vid stipendiranja te više nije nužno pohađanje završnih godina školovanja čime se proširio raspon kandidata za ove atraktivne stipendije koje iznose minimalno 1500 kn mjesečno za studente, odnosno 1100 kn mjesečno za srednjoškolce. Što se redovnih stipendija tiče, učenici mogu računati na 550, a studenti na 750 kuna mjesečne potpore s time da se prepoznaju i shodno tome nagrađuju najuspješniji studenti s prosjekom ocjena iznad 4,5 i učenici s prosjekom ocjena višim od 4,8 čime se redovna stipendija povećava i za 20 posto. To u konačnici znači da za neke studente stipendija iznosi oko 900 kuna mjesečno.

U Labinu je nedavno završen i EU projekt „Usmjeri se! – Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine“, kojemu je cilj olakšavanje zapošljavanje te omogućavanje stjecanje novih znanja i efikasnih praksi. Bez obzira na završetak projekta najavljen je nastavak ove prakse kako bi se mladim ljudima pružila motivacija za ostanak, osiguralo zaposlenje te potaknuo demografski rast.

Spomenimo i kako se već četvrtu godinu zaredom u jednoj labinskoj osnovnoj školi provodi Građanski odgoj, a u drugoj kreće početkom iduće školske godine za sve zainteresirane učenike viših razreda. Također, nedavno je najavljeno i uvođenje dodatnog programa unutar Građanskog odgoja u osnovnim školama, a riječ je o financijskom opismenjavanju mladih koji su osmislili upravo labinski srednjoškolski profesori, za što su prošle godine nagrađeni na nacionalnoj razini. Široj javnosti taj je program poznat pod nazivom Tonka ekonomka  te je objavljen i priručnik koji je koncipiran tako da prati mladu tinejdžericu tijekom odrastanja te je suočava s različitim odlukama na  životnom putu. Svakako, ovaj projekt lako bi se mogao precrtati u sve ostale odgojno-obrazovne institucije.

Nadalje, Grad Labin financira čak 12 grupa produženog boravka za učenike nižih razreda osnovnih škola, najviše od svih gradova u Istri, a kojeg polazi više od polovice svih učenika nižih razreda. Uz to, socijalnu osjetljivost Grad Labin pokazuje prema najranjivijim pripadnicima društva te provodi i EU projekt RAST kojim se učenicima s teškoćama u razvoju osiguravaju pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici kojih je ukupno u labinske dvije osnovne škole i Centru „Liče Faraguna“ zaposleno 15.

Dodajmo kako je u fazi izrade i novi petogodišnji Lokalni program za mlade, odnosno, prikupljaju se podaci putem online upitnika kojeg ispunjavaju mladi Labinjani između 15 i 29 godina, a kojima je program i namijenjen. Namjera je na taj način prikupiti jasnije i realnije uvide u potrebe, probleme, ali i potencijale mladih građana dok su ciljevi samog Programa definiranje smjernica za njihovo aktivno sudjelovanje u osiguravanju svih uvjeta koji im na lokalnoj razini zadovoljavaju potrebe na području obrazovanja, zapošljavanja stanovanja, brige o zdravlju, konzumiranja kulturnih i sportskih sadržaja, zabave, razonode i hobija.

obrazovanje studenti stipendiranje