Labin: LOREDANA BELAS I NJEZIN SUPRUG WERNER LUTZKE: Građevinska inspekcija ne dolazi, a na telefon se danima nitko ne javlja

Labin: LOREDANA BELAS I NJEZIN SUPRUG WERNER LUTZKE: Građevinska inspekcija ne dolazi, a na telefon se danima nitko ne javlja

19.9.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Otprije dvije godine imaju problem s prvim susjedima zbog visine zida koji je zajednička granica i nasipanja terena koji je sa susjedove strane dostigao visinu zida. Kaže da to nije u skladu s lokacijskom dozvolom pa je građevinskoj inspekciji u Pazinu, podnijela prijavu

Loredana Belas koja je rođena u Raši, ali od 1971. godine živi u Frankfurtu, gdje je radila kao medicinska sestra sa suprugom Wernerom Lutzkeom, odvjetnikom specijaliziranim za financije vlasnica je kuće u Svetom Lovreču Labinskom. Oboje su u mirovini pa ovdje borave od travnja do kraja rujna. Otprije dvije godine imaju problem s prvim susjedima zbog visine zida koji je zajednička granica i nasipanja terena koji je sa susjedove strane dostigao visinu zida. Kaže da to nije u skladu s lokacijskom dozvolom pa je građevinskoj inspekciji u Pazinu, podnijela zahtjev za istraživanje zakonitosti susjedova nasipanja terena i izgradnje kuće s bazenom na susjednoj čestici koja je u izgradnji.

- U Pazinu mi je bilo rečeno da oni nisu u mogućnosti dati informaciju kad mogu očekivati njihov dolazak. Lakonski su kazali: "Mi dolazimo za pet dana ili dva mjeseca ili kasnije". Dali su mi telefonski broj inspektora nadležnog za ovo područje, ali nitko se ne javlja na taj broj, kojeg nazivam više puta na dan. Poznati su mi slučajevi na Labinštini i drugdje, gdje građevinska inspekcija godinama ništa ne poduzima. Ja mislim da bi to javnost trebala doznati. Moje je vlasništvo ugroženo i nemam se mogućnosti legalno braniti jer nadležne institucije ne funkcioniraju. S obzirom da je ta činjenica izvjesnim ljudima ovdje poznata, oni grade bezobzirno, kako im odgovara, rekla je razočarano i ogorčeno Loredana.

Ove je godine susjeda nasipala prostor između njene terase i zajedničke granice za oko dva metara. S tolikim nasipanjem, odnosno podizanjem njenog terena, nisu suglasni jer je teren time viši od njezinog suhozida koji čini zajedničku granicu, a teren nije osiguran potpornim zidom.

- Brinem se da se naš suhozid sruši na moje zemljište i uzrokuje znatnu štetu. Razlog nasipanja je to što je susjeda očito izgradila temeljnu ploču i terasu za jedan metar više nego što je u lokacijskoj dozvoli odobreno, kaže Loredana.

Posljednjih dana uslijedilo je daljnje nasipanje materijala za izgradnju bazena, te se boje da će između bazena i granice zemljišta uslijediti nasipavanje bez potpornog zida. (Branko BIOČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

nekretnine drava inspekcija granica konfin spor susjedi loredana belas Werner Lutzke