Labin jedan od prva tri hrvatska grada nagrađenih europskom oznakom izvrsnosti!

Labin jedan od prva tri hrvatska grada nagrađenih europskom oznakom izvrsnosti!

22.11.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Vjerojatno i najveće priznanje dosad, dodijeljeno od strane europskog udruženja za lokalnu demokraciju ALDA stiže u Labin. Zaključak je to dodjele prestižnih europskih priznanja održanog jutros u glavnom gradu Sjeverne Makedonije, Skopju gdje je Gradu Labinu dodijeljena Europska oznaka izvrsnosti u upravljanju.

Jedno je to od najvažnijih priznanja sa izuzetno zahtjevnim uvjetima za dodjeljivanje postavljenih od strane Vijeća Europe, a činjenica da su svega 20 gradova iz cijele Europe dobitnici ovakvog priznanja najbolje govori o njegovoj vrijednosti.

Valja istaknuti kako su među dvadeset europskih gradova koji su uspješno završili proces procjene te postigli ocjenu visoke razine dobrog upravljanja, svega tri grada iz Hrvatske te su uz Labin nagrađeni i Čakovec te Šibenik. U sklopu zahtjevnih parametara pri ocjenjivanju, istaknuto je kako su se pri evaluaciji primjenjivalo dvanaest načela dobrog demokratskog upravljanja.

Na samoj svečanosti dodjele priznanja istaknuti su primjeri europskih gradova koji kroz svoje djelovanje promiču kriterije izvrsnosti, a važnost dobrog i kvalitetnog upravljanja temelj je funkcioniranja demokracije i jedan je od stupova Europske unije. Posebno je istaknuto kako je Labin sredina koja je u svega nekoliko godina postigla zavidnu razinu upravljanja temeljenu na transparentnosti, otvorenosti i kvalitetnom upravljanju javnim financijama te se promicanjem i daljnjim razvijanjem ovakvih principa upravljanja svrstava u sam vrh Europe. Razvoj temeljen na kvalitetnoj upravi i jasnoj viziji nema alternative, a Labin je izvrstan primjer upravo ovakvog načina upravljanja i promišljanja. 

izvrsnost priznanje alde