Labin jedan od gradova s najvećim izdvajanjima za predškolsko obrazovanje

Labin jedan od gradova s najvećim izdvajanjima za predškolsko obrazovanje

26.10.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Kako donosi portal gradonacelnik.hr Grad Labin je među deset gradova u Hrvatskoj koji su u odnosu na broj stanovnika najviše izdvojili za predškolsko obrazovanje u 2018. godini. Među deset najboljih su gradovi Krk, Novigrad, Cres, Umag, Pazin, Poreč, Labin, Opatija, Rovinj i Buje. Riječ je o malim i srednjim gradovima, a čak ih sedam dolazi iz Istarske županije.


Grad Labin i ove je godine u našem izboru za najbolji grad osvojio titulu najboljeg grada za obrazovanje i demografiju, a jedan od elemenata koji su mu osigurali ulazak u finale je i izdvajanje za vrtiće.


Labin je izdvojio po stanovniku 1.306,98 kuna. U posljednje dvije godine prošireni su kapaciteti vrtića, proširen je prostor dječjeg vrtića “Gloria” (prostor u vlasništvu Grada Labina), te je energetski obnovljena zgrada centralnog vrtića. Ova su ulaganja težila ukupno nešto više od 4 milijuna kuna od čega je dio bespovratnih sredstava Gradu Labinu odobreno iz Europskog fonda za regionalni razvoj, te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.


U planu je nastavak ulaganja u vrtićke objekte, a idući projekti vezani su za rekonstrukciju područnog odjeljenja Vinež, te zahvate u obnovi područnih odjeljenja Rabac i Stari grad, što će se ostvarivati sukladno financijskim mogućnostima i eventualnim sredstvima dobivenima kroz najavljene natječaje.


Prema ovogodišnjim interesima za upis, te rezultatima upisa iz prethodne dvije godine, možemo zaključiti kako labinski vrtići kapacitetom u potpunosti zadovoljavaju potrebe lokalne zajednice. Dvije godine za redom niti jedno dijete koje zadovoljava uvjete nije ostalo neupisano. Također, vrtićke skupine formirane su tako da zadovoljavaju propisane pedagoške standarde broja djece po skupini.


Jednako tako, iz gradskog se proračuna financira rad logopeda i defektologa u odgojnim i obrazovnim ustanovama grada za što je osigurano 130.000 kn godišnje.


Linkgrad labin predškolsko razdoblje financiranje