Labin - istarski rekorder u broju grupa produženog boravka

Labin - istarski rekorder u broju grupa produženog boravka

21.3.2024. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Dobra demografska politika puno je više od "pumpanja" iznosa jednokratnih naknada za treće ili četvrto dijete. Obiteljima je potrebna kontinuirana pomoć i podrška kako bi zadovoljili sve potrebe suvremenog života te bezbrižno živjeli u svom gradu, bez potrebe za promišljanjem o privremenom ili trajnom odlasku. Dovoljno mjesta u vrtićima, uz financijske olakšice za svih kojima vrtić pohađa više djece, kontinuirani program stipendiranja i kvalitetna mreža osnovnih škola od puno su veće važnosti za roditelje, kojima je jedna od glavnih briga zdravo i kvalitetno odrastanje te sigurnost njihove djece.


Labin već godinama prednjači po broju polaznika produženog boravka u osnovnim školama, te po broju grupa produženog - u odnosu na ukupan broj školske djece, predvodnik je u ovom demografskom nadstandardu u Istarskoj županiji, te među predvodnicima na razini cijele Hrvatske. Četiri nagrade za najbolji srednji grad u posljednjih pet godina u kategoriji obrazovanje, demografija, socijalna politika i mladi, te status prvog certificiranog "Grada za mlade" u Istri, također govore tome u prilog.


Danas su vremena znatno drugačija nego prije samo dvadesetak godina, u mnogočemu. Visoka zaposlenost dovela je do toga da u velikoj većini obitelji školske djece oba roditelja rade, i to uglavnom kroz cijelu ili veći dio godine. Pomicanjem dobne granice za odlazak u mirovinu na 65, odnosno 67 godina, u brojnim slučajevima i nonići su spriječeni čuvati djecu, a tu je i pitanje sigurnosti odlaska i boravka mališana doma, samih. "Ipak su to, pogotovo u prvim razredima osnovne, još uvijek mala djeca. Zbog svega nabrojanoga, jedino je rješenje imati dovoljan broj grupa produženog boravka kako bi svaki učenik nižih razreda labinskih škola, čiji roditelji trebaju ovakvu uslugu, imao osigurano svoje mjesto, i to u svojem školskom objektu." - komentirao je velik broj grupa produženog boravka labinski gradonačelnik Valter Glavičić.Labinske škole imaju organiziranih čak 13 grupa produženog boravka, a plaće učiteljica u 12 grupa direktno financira Grad Labin, dok se za onu u područnoj školi Vozilići brine općina Kršan. Kroz zadnjih nekoliko školskih godina, produženi godišnje pohađa u prosjeku oko 250 mališana - polaznika iz nižih razreda osnovnih škola, a i kadrovski je situacija dobra, unatoč deficitu na razini cijele države - gotovo u svim grupama o djeci brinu diplomirane učiteljice razredne nastave, što osigurava i da su programi puno dinamičniji i bogatiji od laički percipiranog "čuvanja djece i pisanja zadaće". Provođenje kreativnih radionica, pomaganje u učenju, boravak u eksterijeru i mnogo tjelesne aktivnosti, kao i osiguran topli obrok - ručak, jamče kvalitetno i korisno provođenje vremena, i to u dva matična i čak četiri područna objekta obije labinske osnovne škole.


 Foto: Pixabay, free

produženi boravak osnovne škole obrazovanje