Labin i Poreč jedini u Istri financiraju cjepivo protiv HPV

Labin i Poreč jedini u Istri financiraju cjepivo protiv HPV

24.1.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Društvo

Koliko je prošlo od vašeg zadnjeg ginekološkog pregleda i papa-testa? Pitanje je koje ženama postavlja pulska Liga protiv raka, Opća bolnica Pula i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, organizatori programa uz predstojeći europski tjedan prevencije raka vrata maternice. Organizirali su niz predavanja te drugih aktivnosti, a poseban naglasak bit će na prevenciji spolno prenosivih bolesti kao i prevenciji raka vrata maternice.

Prema podacima liječnika, od 80 do 91 posto slučajeva invazivnog raka vrata maternice može se izbjeći probirom – papa- testom svake treće godine. U 99,7 posto slučajeva raka vrata maternice može se dokazati infekcija humanim papiloma virusom (HPV). Protiv nekih tipova tog virusa razvijeno je cjepivo namijenjeno djevojčicama. Budući da cjepivo protiv svih tipova HPV-a koji mogu uzrokovati rak ne postoji, i nakon cijepljenja nužni su redoviti pregledi i papa-testovi.

Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) za sada nije dio nacionalnog programa obveznog cijepljenja. Kod nas cijepljenje već nekoliko godina financiraju gradovi Poreč i Labin, a od  ovog tjedna cijepljenje financira i općina Vrsar. Ove gradske programe provode liječnici školske medicine Zavoda za javno zdravstvo.

Za djevojke ostalih gradova i općina cijepljenje je dostupno uz plaćanje. Dobra educiranost i visoka svijest žena o brizi za vlastito zdravlje, probir papa-testom svake tri godine i cijepljenje temelj su dobre prevencije raka vrata maternice, zaključuju iz Zavoda za javno zdravstvo.

Iz Zavoda za javno zdravstvo podsjećaju da je u Istarskoj županiji među oboljelim ženama od karcinoma, rak vrata maternice na petom mjestu - iza raka dojke, maternice, debelog crijeva i pluća. Godišnje u Istarskoj županiji od raka vrata maternice obolijeva prosječno 21 žena, dodatno kod 12 žena otkrije se rak in situ, a umire pet žena. Najčešće obolijevaju žene u dobi od 35. do 54. godine starosti. Među umrlima najviše stope smrtnosti su u dobi iznad 60 godina.

Procjenjuje se da oko 13.000 žena u Istri (uglavnom u dobi iznad 50 godina) nema izabranog  ginekologa i ne  odlazi na ginekološke preglede. (J. ORLIĆ)

 

hpv ginekolog zdravlje žena cjepljenje rak grlića maternice