Labin: Gotovo 12 milijuna kuna za obnovu 84 stambene zgrade

Labin: Gotovo 12 milijuna kuna za obnovu 84 stambene zgrade

22.2.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Samo od 2014. do sada uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Labinu su obnovljene 32 zgrade. Za prvi natječaj objavljen 2014 grad Labin je kandidirao sedam zgrada i svih sedam je prošlo a za drugi natječaj godinu dana kasnije prijavljeno je 25 zgrada a prošlo je 24.Te je godine zbog velikog zanimanja Fond objavio još jedan natječaj na koji je Labin prijavio još 10 zgrada i sve su prihvaćene ali je samo jedna dobila sredstva, ostalih devet bili su ispod crte jer nije bilo dovoljno novca za sve zgrade koje su ostvarile to pravo. Po dosadašnjim rezultatima u broju energetski obnovljenih zgrada Labin je prvi u Istri i u hrvatskom vrhu gdje se ugurao među naše najveće gradove Rijeku, Zagreb i Split.

Rate kredita od 280 do 500 kuna

Rijeka prednjači jer je na prošlom natječaju dobila novac za 104 zgrade od ukupno odobrenih 596 dok je cijela Istra dobila novac za 79 zgrada. Međutim u Labinu je od 2005. obnovljeno čak 84 stambenih zgrada od čega 29 bet poticaja a 35 uz sufinanciranje.

- Fond za zaštitu okoliša sufinancira energetsku obnovu zgrada sa 40 posto prihvatljivih troškova a preostalih 60 sufinanciraju stanari iz sredstva pričuve, svojih osobnih sredstava i kredita na 10 godina uz kamatu od 4,9 posto, govori direktorica gradske tvrtke Labin stan Dolores Sorić najzaslužnija za labinski procvat obnove zgrada i primjer dobre prakse energetske obnove višestambenih zgrada.

- Mjesečne rate otplate kredita kreću se od 280 do 500 kuna po stanu a ovisno o obimu investicije. To znači da li se radila samo obnova fasade ili je energetskom obnovom obuhvaćena zamjena stolarije, toplinska izolacija stropova i podruma. To smo postigli intenzivnim radom, prezentacijom programa suvlasnicima zgrada tj. stanarima a i zbog toga što je već ranije od samih stanara bilo iskazano zanimanje za obnovu fasada. Obnova fasada u Labinu je krenula 2005. na inicijativu samih stanara i do prvog natječaja 2014., već je u Labinu bila obnovljena 31 zgrada od kojih 18 s toplinskom izolacijom. U trenutku kada je prvi natječaj bio raspisan već smo imali dobru podlogu i iskustva u obnovi te pokazano zanimanje građana za obnovom zgrada u kojima stanuju. Moram pohvaliti same stanare koji imaju zavidnu razinu odgovornosti prema obnavljanju i održavanju zgrada, kaže Stanić.

Upravo zbog tog velikog interesa samih stanara, u Labin stanu su se stalno educirali i istraživali mogućnost sufinanciranja obnove zgrada tako da su prije samih natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost obnavljali zgrade uz sufinanciranje Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj. Dvadesetak zgrada ostvarilo je sufinanciranje preko tih banaka, bila su to sufinanciranja na razini 10 posto investicije ali su to bili prvi koraci. (Branko BIOČIĆ)

labin stan upravitelj zgrade energetska obnova nekretnine labin