Labin domaćin Županijskog stručnog vijeća pedagoga osnovnih i srednjih škola Istarske županije

Labin domaćin Županijskog stručnog vijeća pedagoga osnovnih i srednjih škola Istarske županije

14.3.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

OŠ „Ivo Lola Ribar“, OŠ Matije Vlačića i SŠ Mate Blažina Labin su u utorak, 13.3. 2018. u prostorima Gradske knjižnice Labin ugostile pedagoginje osnovnih i srednjih škola Istarske županije na Županijskom stručnom vijeću .

Voditeljica ŽSV gđa. Jasminka Brkljača je prikazala hodogram skupa te posebno pozdravila  zamjenicu gradonačelnika gđu. Federiku Mohorović Čekada koja je otvorila skup. Iskazala je izuzetno zadovoljstvo što se skup pedagoga IŽ održava baš u Labinu te  naglasila da je nakon jednog susreta s pedagoginjom u školi bila svjedokom širokog spektra poslova koje pedagog obavlja, a najviše je dojmilo to što se djeca veoma rado i često obraćaju i traže pedagoginju za pomoć i podršku. Stoga ga smatra izuzetno značajnim za odgoj i školovanje naše djece i ima posebnu dimenziju važnosti  u školi.

Nakon uvodnih prezentacija o našemu Gradu i školama koje su prikazale  pedagoginja OŠ“Ivo Lola Ribar“ - Ester Stemberger, OŠ Matije Vlačića - Elide Živić i Irena Crvak iz SŠ Mate Blažina uslijedile su prezentacije nekih projekata koje se provode u školama.

Pedagoginje osnovnih škola Ester i Elide su prezentirale sedmogodišnji projekt „Zaštita zubi“ koji se provodi u obje osnovne škole u suradnji s Gradom - gradskom koordinatoricom gđom. Boženom Vutuc Franković s ciljem očuvanja oralnog zdravlja kod djece, poticanja razine zdravstvene svijesti,  upućivanja na redovite kontrole, sistematske preglede, poticanja odgovornosti za zdravlje zubi kao preduvjeta za dobro opće zdravlje. Dosadašnje pravilno i redovito  četkanje zubi koje se provodi u našim školama te niz aktivnosti koje se provode u realizaciji projekta pokazuje vidljive pomake u oralnom zdravlju djece. Suradnici u projektu, tvrtka Apolonija je darovala sudionice skupa četkicama i pastama za zube.

Hana Šiljan Bembić, psihologinja OŠ „Ivo Lola Ribar“ prezentirala je projekt „Ljubav u pokretu“ koji provodi uz kolegicu Elenu Brnjac s grupom učenika s ciljem pomoći u njihovom socio-emocionalnom razvoju, razvoju samopouzdanja te razvijanja samokontrole.

Glavna tema stručnog skupa bila je pedagog u školi i poslovi koje pedagog u školi obavlja s ciljem izrade kataloga poslova stručnog suradnika-pedagoga obzirom na široki spektar poslova koje u školi pedagozi obavljaju.

Nakon završetka skupa kroz Gradsku knjižnicu je sudionice provela djelatnica Gradske knjižnice obzirom na autentični ambijent rudarskoga nasljeđa i zaštićeni dio kompleksa industrijske kulturne baštine.

Pedagoginje su vidno zadovoljne i zahvalne otišle iz Labina onime što su vidjele i čule...do nekog novog susreta.


Alenka Miletić Švić, str.suradnik - knjižničar

oš ivo lola ribar oš matije vlačića sš mate blažina labin gradska knjižnica županijsko stručno vijeće pedagoga istarska županija