Labin domaćin važne konferencije o revitalizaciji željeznica Istarske županije

Labin domaćin važne konferencije o revitalizaciji željeznica Istarske županije

30.11.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U Maloj dvorani Sportskog centra Franko Mileta jutros je započela konferencija koju je organizirala  Istarska županija u suradnji s Gradom Labinom pod nazivom „Inicijativa za revitalizaciju željezničkog prometa u Istarskoj županiji“.

Radi se važnom događaju koji će predstavljati prekretnicu i važan poticaj za početak revitalizacije željezničkog prometa u Istarskoj županiji. O samoj važnosti konferencije govore i imena sudionika, odnosno izlagača i panelista. Uz domaćina, gradonačelnika Grada Labina Valtera Glavičića, između ostalih prisutni su i izaslanik Vlade RH i  državni tajnik za željeznicu, poštu i elektroničke telekomunikacije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić ,župan Istarske županije Boris Miletić, dožupan Tulio Demetlika te brojni predstavnici javnog i privatnog sektora.

Na samom početku, u ime domaćina Grada Labina prisutnima se obratio gradonačelnik Valter Glavičić istaknuvši:

„Drago mi je da se upravo u Labinu dogodila ova pozitivna inicijativa za revitalizacijom željezničkog prometa u našoj županiji. U Istri koja je često na prekretnicama, koja je često mijenjala sustave i države te koja je danas najrazvijenija regija u Hrvatskoj, kada pogledamo infrastrukturu, ona željezničkog prometa ne prati razvoj i tempo razvoja kakav Istra priželjkuje. Drago mi je da su danas na ovom mjestu okupljeni eminentni ljudi koji će sigurno kroz panel i rasprave doprinijeti onome što svi želimo. Želimo da Istra bude spojena željeznicom s Europom kao šta je bila prije 100 godina, želimo da budemo spojeni s Europom ne samo preko turizma već i putem industrije i gospodarstva, da taj spoj bude moderan i brz, a na kraju krajeva da Istra bude željeznicom spojena i s ostatkom naše države što dosad nikad nije bila. Puno je stvari koje trebamo učiniti, no ukoliko bude sluha i zajedništva, od lokalne regionalne pa do državne razine, da novac koji očito postoji, usmjerimo u prave stvari. Da na kraju priče, uz Istarski ipsilon, za koji, iskoristit ću trenutak, postane istarski X dobijemo razvijenu istarsku željezničku infrastrukturu jer Istra to zaslužuje i može biti pravi korak unaprijed ukoliko ga napravimo na vrijeme. Mnogo toga ovisi o svima nama skupa stoga, potrebna je inicijativa, zajedništvo i mudrost!“

Župan Miletić u svome je uvodnom obraćanju naglasio kako Istarska županija želi biti otvoren partner te je zahvalio i resornom ministarstvu i Vladi koji su prepoznali važnost ove inicijative jer je upravo budućnost prometa u velikoj mjeri oslonjena na razvoj željeznica.

Izaslanik Vlade RH i  državni tajnik za željeznicu, poštu i elektroničke telekomunikacije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić istaknuo je kako se Istra vidi kroz perspektivu cijele Republike Hrvatske na način razvoja željezničke infrastrukture kako Istre tako i cijelog područja RH. u ovoj godini željeznica, Vlada RH donijela je krovni dokument za razvoj željeznica u narednih deset godina koji ima refleks na razvoj svih pruga i svih dionica željeznica na teritoriju države.

Izrazito važna konferencija za buduću revitalizaciju željezničkog prometa nastavljena je prezentacijama o opisu stanja istarskih željeznica, osvrtu na sektor željezničkog putničkog i teretnog prometa, mogućnostima za modernizaciju infrastrukture, te onome što je potrebno i moguće učiniti da se stanje poboljša.

Svoja su izlaganja o ovim temama prisutnima održali povjesničar Andrej Bader, voditelj katedre na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Borna Abramović, predstavnik Hrvatskih željeznica Mirko Fonović, te izvršni direktor Steiermarkbahn und Bus GmbH & Steiermarkbahn Transport und Logistik GmbH Gerhard Harer.

U nastavku slijedi panel rasprava koja je posvećena daljnjem produbljivanju teme i svih pozitivnih aspekata revitalizacije, ali i poteškoća iznesenih u uvodnom dijelu. Analizirat će se s kakvim se preprekama i problemima susreću uključeni, ali i zainteresirani dionici kako iz javnog, tako i privatnog sektora. U planu je potaknuti razgovor o dobrim praksama i primjerima iz okruženja, o planovima za revitalizaciju i razvoj željeznice koja bi trebala biti u službi, gospodarstva i turizma Istre, te povezanosti željezničkog sustava.

Budućnost željeznice u Istarskoj županiji, te njezin opstanak i razvoj, uvjetovan je između ostalog i direktnim povezivanjem s hrvatskim prugama i uključenjem u slovenski, odnosno europski željeznički sustav, a sve s ciljem postizanja interoperabilnosti, tj. sposobnosti željezničkog sustava za siguran i neprekinut željeznički promet, kao i razine učinkovitosti koje treba odrediti prema zahtjevima korisnika.

Jedan od osnovnih preduvjeta pokretanja revitalizacije željezničke infrastrukture su upravo sami korisnici, ali i potencijalni korisnici željezničkog prijevoza/sustava - putničkog kroz turizam i teretnog kroz gospodarstvo - pa je stoga i jedan od osnovnih ciljeva ove šire panel rasprave, da svi sudionici konferencije čuju iz prve ruke o njihovim potrebama i zahtjevima.

Osim uvodničara, na raspravi će sudjelovati pomoćnik ravnatelja Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti – HAKOM Zdravko Jukić,  zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika, član uprave Transagent Boris Rosanda,  direktor Rockwool Adriatic Aleks Fonović te predstavnik turističkog sektora Denis Ivošević.

revitalizacija istarske željeznice konferencija