Labin: Demetlika o proračunu šumom, Vlačić drumom

Labin: Demetlika o proračunu šumom, Vlačić drumom

7.7.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Treba više uskladiti život birokracije s onim realnog sektora. S tom je porukom oporbeni gradski zastupnik Silvano Vlačić (nezavisna lista Ulika) popratio izvještaj o 90-postotnom ostvarenju prošlogodišnjeg proračuna Labina na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća. U javnu blagajnu u 2012. slilo se 61,6 milijuna kuna, pri čemu prihodi od poslovanja iznose 57,2 milijuna. U ovu godinu prenijet je višak sredstava od 2,2 milijuna kuna.

- Ne želim biti zločest, no pored ovakve realizacije budžeta, plaće gradskih zaposlenika ipak su ostvarene s 97 posto, reprezentacija sa 124, a potpore za gospodarstvo sa svega 72 posto. To su stvari nad kojima se treba zamisliti. Manje ide, grubo rečeno, na infrastrukturu i privredu, ali plaće se istodobno ne dira previše. Labin tu, nažalost, nije izuzetak, kazao je Vlačić. Podvukao je pritom i mršavo, 57-postotno ostvarenje komunalnog doprinosa, koji se plaća na gradnju, kao upozorenje na pad investicija.

Potpuno drugom dioptrijom proračun gleda gradonačelnik Tulio Demetlika (IDS), pozivajući na realnost u teškoj ekonomskoj situaciji i općeg smanjenja ulaganja. Grad, naglasio je, u narednom razdoblju želi animirati investitore na proširenje i obnovu hotelskih kapaciteta, otvaranje proizvodnih pogona…

- Brojke govore o našem domaćinskom ponašanju oko proračuna. Obaveze prema proračunskim korisnicima i dobavljačima uredno su podmirivane, a imamo primjera u bližoj i daljoj okolici gdje su općina ili grad pred ili u blokadi. U gospodarskoj krizi, u vremenu smanjenja plaća, prihodi od poreza na osobne dohotke od nesamostalnog rada za šest posto porasli su za 6,1 posto u odnosu na godinu ranije, što je potvrda stabilnosti naše sredine, ocijenio je Demetlika.

Vlačić mu je uzvratio da spomenuti prihod može biti varljiv kriterij, posljedica povećanja plaća u nekoliko tvrtki. Simptomatičnim je ocijenio da je prihod od poreza na osobne dohotke od samostalnih djelatnosti, dakle poduzetnika, realiziran 89 posto, što pokazuje negativan trend. (I. RADIĆ)

financiranje demetlika silvano vlačić izbori 2013 proračun