Labin: Centar grada na jedan dan bez automobila

Labin: Centar grada na jedan dan bez automobila

24.9.2017. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

U sklopu Tjedna mobilnosti u centru Labina je održan Dan bez automobila, te je glavna ulica Zelenice bila zatvorena za sav promet od 8 pa sve do 20 sati navečer. U jutarnjim satima "Studio Move" održao je zumba nastup s djecom dječjih vrtića i osnovnih škola, dok je poslijepodne svoj info punkt prezentirao Bike Centar Rabac, na kojem su se građani mogli informirati o uslugama servisa, nabave i korištenja bicikli, a prezentirao se i električni bicikl.

Organizirana je i besplatna vožnja turističkim vlakićem na relaciji Labin centar - Trg labinskih rudara.

Glazbeno scenski program održale su labinske mažoretkinje, plesne radionice Umjetničke škole Matka Brajše Rašana, plesni studio Move me, plesni studio Il movimento i plesni studio Cool Step. U večernjim satima održala se predstava za djecu "Ključarica" Teatra OZ. Radilo se o intimnoj i interaktivnoj predstavi u kojoj se isprepliću pripovijedanje, lutkarstvo, gluma i glazba stvarajući jedno malo veliko kazalište uhvaćeno u trenutak magije u sugestivnom oživotvorenju bajki, pučkih legendi i predaja. U jednom uprizorenju trajala je 35 minuta, te su se mogle pogledati dvije do tri priče. Modularni koncept predstave omogućio je djeci da odabirom ključa sukreiraju tijek i sadržaj pojedine izvedbe, postajući njen neraskidivi dio.

Nakon predstave slijedio je program Zumba master class studija Il Movimento & Move Me. U povodu Dana bez automobila bio je besplatan javni prijevoz tijekom cijeloga dana za sve građane na relacijama Labin - Rabac i Labin lokalno.

U sklopu Tjedna mobilnosti vodeća tema bila je "Čista, zajednička i inteligentna mobilnost" uz poziv na akciju "Dijeljenje te vodi dalje", čime se željelo naglasiti važnost održive urbane mobilnosti u kojoj građani umjesto vožnje automobilima mogu odabrati pješačenje, vožnju biciklom, javni prijevoz, ali isto tako koristiti zajednički oblik prijevoza. Ovogodišnjim Tjednom mobilnosti, Labin se devetu godinu zaredom uključio u tu manifestaciju, a proteklih godina triput je izabran za deset najuspješnijih sudionika u Europi i pozvan u Bruxelles na dodjelu nagrada finalistima Europskog tjedna mobilnosti. (Napisao i snimio Adriano ŠĆULAC)

 

 

europski tjedan mobilnosti mobilnost bez automobila centar