Labin brani titulu najboljeg srednjeg grada u RH u kategoriji obrazovanja i mladih!

Labin brani titulu najboljeg srednjeg grada u RH u kategoriji obrazovanja i mladih!

7.10.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Krajem listopada biti će proglašeni najbolji gradovi u Republici Hrvatskoj u nekoliko kategorija obzirom na svoju veličinu u već dobro poznatom istraživanju Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos. Grad Labin jedan je od finalista treću godinu za redom, a ove godine brani titulu najboljeg srednjeg grada u kategoriji obrazovanja i demografije.


U završnicu izbora najboljeg srednjeg grada u kategoriji obrazovanja i demografske politike u okviru izbora najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos ušli su prošlogodišnji pobjednik Labin, te Crikvenica, Križevci, Poreč i Rovinj donosi Jutarnji list.


Labin: U vrtiće uložili četiri milijuna kuna i osigurali mjesto svakom djetetu, osigurali produženi boravak I pomoćnike u nastavi, među gradovima rekorderima po stipendijama…


Grad Labin koji u izboru za najboljeg u skupini srednjih gradova, kada se radi o obrazovanju, mladima i demografskoj politici, brani naslov iz 2019. finale u 2020. izborio je ulaskom u  top 10 po izdvajanjima iz proračuna za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade u spomenutoj kategoriji gradova (38,51 posto proračuna), ali i top 5 po iznosu stipendija i školarina po stanovniku u kategoriji srednjih gradova (po stanovniku-87 kuna). U top 15 Labin je po broju odgojitelja u vrtićima u kategoriji srednjih gradova  (6,6 djece po odgojitelju), a mjesto u top 5 Grad ima po broju visoko obrazovanih stanovnika u istoj kategoriji gradova (svaka 6,2 osoba je visoko obrazovana).


Labin je nastavio i kroz tekuću godinu  s čitavim nizom mjera i projekata kako bi poboljšao život i standard mlađih dobnih skupina sugrađana unatoč svim otežavajućim okolnostima u aktualnoj pandemiji koronavirusa.


U protekle tri godine tako su u vrtiće, ističu, uložili četiri milijuna kuna pa sva djeca koja zadovoljavaju uvjete imaju svoje mjesto u vrtiću, a Grad sufinancira I smještaj djece u privatnom dječjem vrtiću sa 65 posto iznosa komercijalne cijene smještaja (godišnjih 500.000 kuna).  Preko pet milijuna kuna godišnje izdvajaju za financiranje plaća odgojiteljica u vrtiću.


U niz mjera kojima potiču natalitet I pomažu svojim mladim obiteljima ističu I naknade za bebe u visini 1.500 do 2.500 kn po djetetu, tj. za 77 mališana rođenih prošle godine ukupno isplaćenih 138.500 kuna.


Također, značajna mjesta zauzimaju i stipendiranje učenika i studenata za koje se godišnje izdvaja oko milijun kuna, sufinanciranje plaća učiteljica u 10 grupa produženog boravka u osnovnim školama (oko 1,2 milijun kuna), sufinanciranje omladinskih pogona sportskih udruga i klubova, prijevoza sportaša i organizacija sportskih manifestacija djece i mladih (godišnje oko dva milijuna kuna


Grad Labin daje i godišnju nagrada „Roberto i Daniela Giannini“ za postignuća mladih znanstvenika (novčana nagrada u visini 15.000 kn), financira rad logopeda i defektologa u odgojnim i obrazovnim ustanovama grada (130.000 kn godišnje), isto tako i nabavku školske opreme za djecu iz obitelji nepovoljnijeg socijalnog statusa (oko 160 djece, u ukupnom godišnjem iznosu – 50.000 kuna).


Financiranje pune cijene vrtića i produženog boravka te obroka u školama za djecu iz obitelji nepovoljnijeg socijalnog statusa (oko 300.000 kn godišnje) izuzetno je vrijedna i humana potpora roditeljima, baš kao i 14 pomoćnika u nastavi za djecu osnovnoškolske dobi s posebnim potrebama ili teškoćama u razvoju koje učenicima sufinancira Grad.


Uloženo je preko 300.000 kuna u obnovu igrališta u naselju Kature, nedavno su odobrena bespovratna sredstva veća od 200 tisuća kn putem LAG-a Istočna Istra za projekt rekonstrukcije i opremanja dječjeg igrališta Vinež, a radovi na zahvatu započinju uskoro, najavljuju iz Grada Labina. Proteklih se 12 mjeseci, inače, u dodatna opremanja i uređenja dječjih igrališta uložilo 270 000 kuna.


Valja spomenuti i kako je ako gledamo najzastupljenije županije u završnici ovog izbora, apsolutni lider Istarska županija s osam gradova i 14 „nominacija“ u završnom izboru. Kakav-takav korak s Istarskom, drže tek Primorsko-županija, s šest gradova i devet kandidatura u završnom izboru i Zagrebačka županija iz koje dolaze četiri grada kandidata i šest ‘nominacija’ za najboljeg.

grda labin labin najbolji srednji grad društvo standard