Labin Art Republika - Labin jazz festival 3. - 5. srpnja 2014. godine

Labin Art Republika - Labin jazz festival 3. - 5. srpnja 2014. godine

19.6.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Glazba

Pet sjajnih jazz skupina, tri tople večeri početkom srpnja, tri romantične lokacije u starogradskoj jezgri Labina – zvuči kao užitak za odabrane... i za sve koji se žele tako osjećati!

 

Od 3. do 5. srpnja 2014. posjetite Labin Jazz festival – trodnevni “festival unutar festivala” u sklopu dva mjeseca duge manifestacije Labin Art Republika. Dina Rizvić&Friends otvorit će festival u četvrtak, 3. srpnja svirkom na pozornici kod Špine s početkom u 21,30 sati.

 

Idućeg dana, u petak, 4. srpnja čekaju nas dva nastupa: Damjans Quartet na Špini s početkom u 21, 00 sat (Damjan Grbac – kontrabas; Marko First - sopele,violina; Andreas Marinello - sax sopran, sax tenor;Tonči Grabušić - bubnjevi/udaraljke)  te The Mystic Rose Ensemble na Starom trgu s početkom u 23,00 sata.(Barbara Štimac –vokal; Darko Mihelić Boćo –kontrabas; David Baumgarten –glasovir)

 

Zadnjeg dana festivala, u subotu 5. srpnja kod “Špine” nastupit će Ratko Zjaca Jazz Quartet. (Ratko Zjaca- gitara; Simone Zanchini - harmonika, elektronika; Martin Gjakonovski – kontrabas; Klemens Marktl – bubnjevi), a za kraj festivala u subotu u 23,00 sata na Titovom trgu u Starom gradu nastupiti će labinski Gradski orkestar koji je pripremio bogat jazz repertuar

 

ZZ kvartet je kvartet jedinstvene glazbene vizije koji apsorbira i reflektira sve glazbene vrste zadržavajući pritom osobnost i vrhunsko umjetnicko  umijeće koje obuhvaća raspoloženja od tihe intime do vrlo snažnog, intenzivnog izričaja. Odgojeni na različitim glazbenim usmjerenjima od jazza, world music, klasike i slobodne forme, izvode repertoar koji seže od originalnih skladbi do savršenih obradbi i improvizacija. Svojom svirkom oni brišu granice između notnih zapisa i improvizacije, stvarajući jedinstveni zvučni krajolik koji je  ukorjenjen u povijesnom izrazu i  pomiću granice suvremenog izričaja.

 

Ratko Zjača je gitarist, skladatelj, izvođač i pedagog. Studirao je i diplomirao na Sveučilištu u Zagrebu . Nakon zavrsenog studija  na   Konzervatoriju u Rotterdamu, gdje je studirao jazz gitaru, kompoziciju i indijsku klasičnu glazbu, studirao je i na New York University School of Music. Godine 2000. snima CD u New Yorku  "A Day in Manhattan" s članovima John Coltrane i Miles Davis ritam sekcije, Reggiem Workmanom i Alom Fosterom. Prvi je europski gitarist koji snima kompletan  CD na fretless gitarama 2004. godine, Shades of Spirit. 
2006 snima CD u New Yorku Crossing the border sa John Patitucciem i Al Fosterom a 2008 u New Yorku  CD  Continental Talk sa Steve Gadd,John Patitucciem  i Randy Breckerom  Surađivao je i snimao s Benny Baileyem, Garyijem Peacockom, John Patitucciem ,Steve Gaddom,Randy Breckerom ,Alvinom Queenom, Ronom Carterom, Miroslavom Vitousom i drugim velikanima . Sa Simone Zanchinijem osniva ZZ quartet i snima CD The way we talk za poznati Label In + Out Records i  CD Now and Then na kojem sudjeluju mnoge velike zvijezde jazza. Najnoviji CD Beyond the Lines snima opet sa ZZ quartetom 2013
Najpoznatiji američki kritičari  nominirali su Ratka Zjaču 2010. godine za najznačajniju jazz nagradu u Južnoj Americi ,El Intruso music award

 

Simone Zanchini jedan je od najzanimljivijih i najinovativnijih harmonikaša u Europi. Njegov istraživalački rad na polju ovog specifičnog instrumenta pomiče granice suvremene glazbe, preko eksperimenata s elektronskim i akustičnim zvukom do mješavine najrazličitijih glazbenih pravaca. To rezultira sasvim posebnim osobnim pristupom glazbenom materijalu. Eklektični umjetnik, vrlo intenzivne izvođačke karijere surađuje s ansamblima koji njeguju sasvim različiti glazbeni stil od klasike do suvremenog jazza. Nastupao je na brojnim talijanskim jazz festivalima, kao i na svim najvažnijim jazz festivalima diljem Europe i Azije surađujući s glazbenicima kao što su Thomas Clausen, Gianluigi Trovesi, Javier. Girotto, Paulo Fresu, Tamara Obrovac, Vlatko Atanasovski, Art van Damme i mnogi drugi. Simone je harmonikaš u Ansamblu Strumentale Scaligero kazališta La Scala u Milanu. 

 

Markl Klemens  odrastao je u Austriji  gdje je zavrsio Konzervatorij za jazz bubnjeve i udaraljke ,kasnije zavrsio studij u Nizozemskoj na Den Haag Royal Konservatoruim i u New Yorku specijalizaciju. Danas je profesor bubnjeva na jazz akademiji u Klagenfurtu  Vrlo je svestrani bubnjar koji uglavnom svira u naprednim sastavima i sigurno je jedan od najboljih  europskih jazz bubnjara današnjice . Aktivan je i na americkoj sceni
 

 

Martin Gjakonovski rođen je u Skopju u Makedoniji u obitelji jazz glazbenika. Njegov je otac bio osnivač i dirigent makedonskog Jazz Radio Big Banda, a njegova je majka jazz pjevačica. Ulaznica za međunarodnu jazz scenu bila mu je jazz radionica koju je vodio Coltraneov kontrabasist Reggie Workman u Grožnjanu. Studirao je jazz bas na Visokoj glazbenoj školi u Kölnu. Jedan je od najzaposlenijih i najsvestranijih basista u Europi, a svirao je s brojnim glazbenicima kao što su Duško Gojković, Paul Shigihara, Ferenc Snetberger, David Friedman, Lee Konitz, Attila Zoller, Tony Lakatos i mnogi drugi. Snimio je preko 100 nosača zvuka  s jazz i world music repertoarom.

 

 

labin jazz koncert labin jazz festival kod špine dina rizvić