LABIN ART EXPRESS XXI kroz tri desetljeća trajanja ostavlja snažan pečat na hrvatskoj nezavisnoj kulturnoj sceni

LABIN ART EXPRESS XXI kroz   tri desetljeća trajanja ostavlja snažan pečat na hrvatskoj nezavisnoj kulturnoj sceni

21.3.2021. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Na izložbi "L.A.E. (1991) – L.A.E. XXI (2021)" u Lamparni je prvi put predstavljeno 30- godišnje djelovanje jednog od prvih kulturno-umjetničkih kolektiva u Hrvatskoj koji je snažno obilježio hrvatsku nezavisnu kulturnu scenu i razvoj civilnog sektora. Postav ima dokumentarni dio, predstavlja video instalacije "Zastave", "Subpolis" i "Antibabilon", dokumentira i djelovanje glazbene skupine Metal Guru, a tu su i fotografije akcije "Ikone" koju su u Tirani izveli prvi ljudi L. A. E.-a Dean Zahtila i Damir Stojnić.

Retrospektivna izložba kulturno-umjetničkog kolektiva Labin Art Express XXI (L.A.E. XXI., a u povodu 30. obljetnice njihovog postojanja i djelovanja otvorena je u KUC-u Lamparna. U okviru projekta Inspiracija ovom izložbom obilježava se i 100. obljetnica Labinske republike.

Putem fotografija, tekstova, dokumenata, video radova te dvije umjetničke instalacije (Subpolis i Antibabilon) labinskoj javnosti kroz sedam je dijelova po prvi put predstavljeno tridesetogodišnje djelovanje jednog od prvih kulturno-umjetničkih kolektiva u Hrvatskoj koji je snažno obilježio hrvatsku nezavisnu kulturnu scenu i razvoj civilnog sektora općenito, a Labin i njegovu rudarsku baštinu pozicionirali su u centar interesa hrvatske i svjetske javnosti i medija.

Dvije obljetnice u 2021., 100. godina Labinske republike i 30. godina Labin Art Expressa, s okruglih 70 godina razlike samo su tranzicija onih istih snaga, uvjerenja i nakana s kojima su labinski rudari 2. ožujka 1921. ustali protiv izrabljivanja i ugnjetavanja od strane tadašnjeg fašističkog režima. L.A.E. je uvijek tu vezu s ponosom isticao u svom radu, jer borba za bolje uvjete rada i života, na žalost, nije gotova, a kraj joj se ni izdaleka ne nazire, ističe u tekstu koji prati izložbu.

Umjetnički voditelj Labin Art Expressa Damir Stojnić je na otvaranju kazao da izložba ima dokumentarni dio, te predstavlja video instalacije "Zastave", "Subpolis", te u glavnom prostoru i "Antibabilon", predstavljeni su dokumenti djelovanja glazbene skupine Metal Guru te fotografije akcije "Ikone" koju su u Tirani izveli Dean Zahtila i on.

- Izložba pokazuje 30 godina rada Labin Art Expressa, zastupljeni su svi radovi i akcije od samih početaka djelovanja. Da bismo imali uopće bilo kakve prostore za kulturne sadržaje morali smo zaštiti sve nadzemne prostore bivšeg rudnika uključujući Lamparnu, Veliko kupatilo i još nekoliko prostora na Pijacalu. LAE je tada sastavio peticiju da se ti prostori proglase spomenicima kulture što su 1993. postali, a peticiju je potpisalo oko 2.100 Labinjana.

Sljedeći korak koji je najbitniji to je osovinski prostor stvaranja Podzemnog grada umjetnosti i kulture u samom bivšem labinskom rudniku. Nadamo se da će lokalne vlasti održati obećanje da se do 2022. napravi lift kojim ćemo se moći spustiti na 8. horizont rudnika oko 150 metara ispod zemlje, rekao je Stojnić dodajući kako se unutar Labin Art Expressa zalažu da snaga umjetnosti i diskurs umjetničkog promišljanja bude fundamentalna konstitutivna snaga društvenog uređenja Podzemnog grada 21. stoljeća, projekta grada-države koji se već neko vrijeme gradi u nekadašnjim podzemnim labinskim rudničkim prostorima, a koji je reguliran njegovim Ustavom.

- Taj slobodni grad-država osmišljen je kao umjetničko djelo, s osnovnim elementima trajnosti i univerzalnosti. Tom osnovnom principu konvergirat će ekonomija, zdravstvo i generalni socio-politički procesi kojima će se regulirati odnosi između građana Podzemnog grada i njegove Uprave temeljeni na osnovnim humanističkim kriterijima jednakih i nepovredivih prava za sve, bez obzira na spol, rasu, političko ili vjersko opredjeljenje, zaključio je Stojnić.

Retrospektivna izložba "L.A.E. (1991) – L.A.E. XXI (2021)" biti će otvorena do 8. travnja 2021. godine do kada se i obilježava 100. obljetnica Labinske republike.


Branko Biočić


lae labin art express podzemni grad metal guru labinska republika dean zahtila damir stojnić