Labin 11. po stopi odvajanja otpada u Hrvatskoj

Labin 11. po stopi odvajanja otpada u Hrvatskoj

14.9.2022. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Prema podacima i metodologiji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za 2021. godinu, samo 14 gradova u Hrvatskoj postiglo je stopu odvojeno prikupljenog otpada iznad 40%. Među njima je i Grad Labin koji je sa 43,9% ušao u to malobrojno društvo kao 11. po stopi odvajanja. Na žalost, brojni gradovi još nisu dostigli konkretnije postotke odvajanja, a neki još nisu ni na početku jer su i dalje na 0,0% odvajanja.


Vodeći gradovi po stopi odvajanja otpada su Prelog, Koprivnica i Osijek, a od istarskih gradova ispred Labina je samo Buzet.


Na području Grada Labina korisnici koji su u sustavu odvojenog prikupljanja otpada “od vrata do vrata” imaju na raspolaganju žute spremnike za metalnu i plastičnu ambalažu te plave spremnike za papir i karton. Odvoz se vrši svaka dva tjedna. Za staklo postavljeni su zasebni spremnici na javnim površinama. Urbani dijelovi Grada na raspolaganju imaju komplete polupodzemnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Također, usred najvećeg naselja Labina nalazi se reciklažno dvorište (Pulska bb, Starci) koje radi od ponedjeljka do petka od 10,00 do 17,00 sati, a subotom od 8,00 do 13,00 sati. Ondje se prikuplja 47 vrste otpada, a predaja otpada za građane je besplatna. Također, na raspolaganju je i mobilno reciklažno dvorište koje se ciklički postavlja na 15-tak drugih lokacija diljem područja Grada. Zahvaljujemo svim korisnicima usluga 1.MAJ-a koji savjesno odvajaju otpad i doprinose ovako optimističnim rezultatima.


prvimaj.hrprvi maj komunalno otpad odvajanje otpada smeće