Labin - više remećenja javnog reda i mira, manje kaznenih djela

Labin - više remećenja javnog reda i mira, manje kaznenih djela

22.10.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Na zadnjoj sjednici Gradskog poglavarstva načelnik labinske policijske postaje Elvis Zahtila podnio je izvještaj o stanju sigurnosti u gradu tijekom proteklih devet mjeseci.
Tom se prilikom osvrnuo i na veće narušavanje javnog reda i mira nakon završetka gradske fešte, u ranim jutarnjim satima, kad su policajci upotrijebili i gumene palice. Kratka snimka tog događaja objavljena je čak i na YouTubeu. Sudjelovalo je 28 mlađih osoba, a započela ga je skupina pankera, koja je i ranije stvarala probleme u Rapcu. Tri su osobe prijavljene za kazneno djelo, a ostale za drsko ponašanje.
Narušavanja javnog reda i mira bilo je 56 posto više nego lani, no stanje sigurnosti je pozitivno jer je broj kaznenih djela na Labinštini manji za 9 posto, a na području Grada za 37 posto. Najteža kaznena djela bile su provale - u prostorije Turističke zajednice u starom gradu, kad je iz bankomata otuđena veća količina novca, te u Turističku agenciju »Rabac«.
Zahtila je naveo i da je policija na tragu osobe koja ispisuje riječ »ZIP« po zidovima, elektroormarićima i prometnim znakovima. Kao mogući počinitelji izdvojene su tri osobe, ali još nitko nije podnio prijavu za oštećenje tuđe stvari pa MUP nema osnovu za obavijesne razgovore. Za grafite u Rapcu, za što također postoji sumnjivac, prijavu je podigla Lučka uprava.
U izvješću se ističe veliki postotak smanjenja evidentiranih zloporaba opojnih droga – čak za 37 posto. Naime, labinska policija je sumnjala da ovisnici u nabavu droge odlaze u Pulu pa je blokade počela postavljati u Barbanu, na području pulske policijske postaje. Potez se pokazao opravdanim jer su u tim akcijama zatečena četiri dilera od kojih se trojica sada nalaze u pulskom istražnom centru. Tijekom Summer Festivala u Rapcu droga je pronađena kod 16 stranih i 11 domaćih državljana, a na Istarskom rock festivalu na Dubrovi kod šest osoba, uglavnom iz drugih gradova.
Stanje u prometu se također popravlja – lani je bilo 389 prometnih nezgoda, a ove su godine zabilježene 303. Broj ozlijeđenih smanjen je za 15 posto, a teško ozlijeđenih za čak 62 posto. Poginula su tri mlada motociklista, koje nažalost nije spasilo ni nošenje kaciga.
Minimalan broj kaznenih djela u Rapcu tijekom turističke sezone velikim je dijelom rezultat djelovanja sedmorice policajaca na ispomoći. To ukazuje i da Labinštini nedostaje policijskih djelatnika. Zato su postaji dodijeljena petorica novih policajaca, koji se trenutačno školuju u Valbandonu. Uz pomoć Grada u Rapcu je pospješen sustav radioveze »Tetra«, a sustav videonadzora također je imao dobre učinke u preventivi pa će u zimi biti postavljen i u starom gradu.