Lab in: dokumentarac o rudarenju - Kovarski kruh s osam kora

Lab in: dokumentarac o rudarenju - Kovarski kruh s osam kora

31.5.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Dokumentarni film o povijesti rudarenja na Labinštini, u čijem su fokusu osobne priče rudara, počeo se ovih dana snimati u Labinu pod redateljskom palicom Mladena Medića iz Pule.

Takva životna svjedočanstva kovara dosad nisu zabilježena na celuloidnoj vrpci, potvrdio nam je Josip Štemberga, dugogodišnji tehnički upravitelj u Istarskim ugljenokopima Raša koji je filmsku ekipu, osim po labinskim lokacijama, proveo i po onima u Raši, Krapnu, Potpićnu, Tupljaku.

Iako lista «glumaca» još nije zaključena, pred kamerom će se zasigurno naći i nekadašnji jamni mjerač Leopold Poldo Družeta, miner Franjo Pušec, socijalna radnica Desanka Persi i Mehmed Džekić, koji je, prenosi nam Štemberga, između ostalog, bio kopač, predradnik te šef zaštite na radu.

- Rudarski se posao uzima zdravo za gotovo, a ustvari je riječ o kruhu ne sa sedam, već s osam kora. Rudari su, po meni, kao suborci s ratišta: vole se družiti i pričati o tome, no više zatvoreno, malo prema vani. Neki, s obzirom na mnoge nesreće u jamama, imaju i traume, oblik PTSP-a. Dosta nam je ljudi izašlo u susret, mnogi od njih i danas bi se, koliko vidim, rado spustili u rudnik, kaže Medić.

U dokumentarcu će biti puno njihovih riječi, a manje brojki i tehničkih podataka, objašnjava. Zahvaljujući rudarenju, kaže, susretale su se različite kulture, slavenske i talijanska prije drugog svjetskog rata, pa će i ta tolerancija, suživot, miješani brakovi, dobiti svojih «pet minuta».

Premijera filma održat će se dogodine, 2. ožujka, na 90. obljetnicu Dana Labinske republike.

Mediću su, kako ističe, pravi putokaz bili razgovori s članovima udruge Kova je naša, koju čine bivši djelatnici IUR-a, odnosno njihovi potomci, čiji je cilj očuvanje duhovne i materijalne baštine rudarenja na Labinštini.

Koproducenti filma su Medićev obrt Virus Art Core i Grad Labin, dok se s Općinom Raša još pregovara o financijskoj podršci. (I. RADIĆ)

dokumentarac film dan labinske republike kova je nasa pjacal šoht kovari rudarenje